Vragen bij beleidsplan van VRR | inzet op motivatie brandweervrijwilligers

14 oktober 2022

In de raadsvergadering van 13 oktober werd het beleidsplan voor de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (VRR)  behandeld. De concept zienswijze werd ondersteund door de raad. SGP-woordvoerder Peter Grinwis wees nogmaals op de motivatie bij brandweervrijwilligers in relatie tot onder meer het voornemen om een blusaanhanger in Ouddorp weg te halen. Op 8 december zal de raad spreken met de VRR. Dan zal de SGP wederom aandacht vragen voor de aanrijtijden van Ambulances. Op verzoek van Grinwis zal dan ook het voornemen van het weghalen van de blusaanhanger en de evaluatie van de Duinbrand, onlangs bij de Brouwersdam, ter sprake komen. 

Het beleidsplan van de VRR geeft op hoofdlijnen aan welke taken de VRR heeft en hoe zij in een veranderende samenleving deze taken wil borgen bij de verschillende samenwerkende partners en stelt zich op als een betrouwbare hulp- en zorgverleningsorganisatie. Goed dat de VRR de raden betrekt bij de besluitvorming van de veiligheidsregio. Immers gaat het hier om verlengd lokaal bestuur, waarbij de gemeente wettelijk verantwoordelijk is voor bijv. brandweerzorg. Daarnaast coördineert ze ook de ambulancezorg. 

Voor Goeree-Overflakkee is van belang dat we kunnen beschikken over adequate ambulance- en brandweerzorg. ‘U weet dat onze zorg blijft zitten op de aanrijtijden van ambulances in ons gebied. Klopt het dat we binnenkort hierover verder worden geïnformeerd?
’

Motivatie
‘We lezen in de stukken dat de VRR grote waarde hecht aan de brandweervrijwilligers. Toch krijgen we de indruk dat dit niet altijd het geval is. Niet voor niets hebben we onlangs schriftelijke vragen gesteld over het al dan niet weghalen van een blusaanhanger. De brandweervrijwilligers kennen hun lokale situatie en weten wat ze nodig hebben. Of dergelijke voornemens de motivatie bevorderd is voor ons de vraag?’, aldus P.C. Grinwis



Een tweetal vragen:

‘In het Raadsvoorstel Beleidsplan VRR 2023-2027 geeft u bij de kanttekeningen aan dat het dynamisch Operationeel Plan Brandweerzorg (OPB) onvoldoende duidelijk is. (Overigens dank, dat dit op ons verzoek alsnog bij de stukken is gevoegd). We vroegen ons af wat u daarmee precies bedoeld, want in de concept zienswijze komt dat niet of nauwelijks terug. Er wordt gevraagd naar het waarborgen van de kwaliteit van de eilandbrede brandweerzorg, maar niet in die mate zoals verwoord in de kanttekening bij het raadsvoorstel’.

‘We nemen aan dat grotere calamiteiten, zoals de grote duinbrand onlangs bij de Brouwersdam worden geëvalueerd. In het beleidsplan wordt aangegeven dat er een samenwerking is met defensie. We begrepen echter dat tussen aanvraag van een blusheli en de daadwerkelijk inzet best wel wat tijd zat. Klopt dat en zo ja, wat is de inzet om dat te verbeteren?’

De vragen zijn door de burgemeester beantwoord. In december komt er dus ook nog een veiligheidsavond voor de raad waarin deze onderwerpen meer in detail besproken gaan worden.