Inmiddels is de opvang al bijna negen maanden ‘in bedrijf’. Er is veel veranderd en geleerd in die periode. Het is niet meer onwennig en onbekend, al blijven er elke keer weer nieuwe uitdagingen. Namens het gemeentebestuur sprak de burgemeester haar waardering uit richting iedereen die zich inzet voor deze opvang. Ze sprak ook haar dank uit richting Riet en Jaap van Burg als vertegenwoordigers van de werkgroep ‘Oude-Tonge helpt Oekraïne’.

De weg vinden in Nederland
De bestuurders spraken, ondersteund door een tolk, met de bewoners over hun leven nu. Alle vluchtelingen hebben een buddy om hen te helpen hun weg in de Nederlandse samenleving te vinden. En dat lukt goed. Velen hebben al werk in de buurt. De kinderen hebben het goed naar hun zin op RKBS De Nobelaer in Oude-Tonge. De oudere kinderen gaan naar de RGO in Middelharnis. Stiekem vinden ze het onderwijs hier leuker dan in hun thuisland.

Flexwoningen

Nu de winter is aangetreden, is het best lastig om de chalets warm en comfortabel te houden. De chalets zijn inmiddels wel – zo goed en zo kwaad als het ging – beter geïsoleerd.  Wethouder Markwat vertelde de bewoners over de plannen voor de bouw van 110 flexwoningen bij Middelharnis. Het is de bedoeling dat de bewoners van deze opvang op termijn hier een tijdelijk thuis vinden.