Maatregelen (scheepvaart) verkeer na aanvaring Goereesesluis

28 februari 2023

De brug voor lokaal verkeer over de Goereesesluis bij Stellendam is woensdagavond 22 februari 2023 aangevaren door een binnenvaartschip en kan sinds die tijd niet meer goed dicht. De brug is na de aanvaring niet meer te gebruiken en afgesloten voor het scheepvaart- en lokale wegverkeer. Rijkswaterstaat werkt aan herstelmaatregelen om ervoor te zorgen dat het verkeer zo snel mogelijk weer gebruik kan maken van deze brug. Op dit moment bereidt Rijkswaterstaat een operatie voor om het beschadigde brugdek binnen enkele weken uit te hijsen, om het daarna elders te repareren.

Rijkswaterstaat informeert en betrekt de scheepvaart, lokale bedrijven en gemeenten bij de uitwerking van de verkeersmaatregelen en het verloop van het herstel, aldus Rijkswaterstaat

Maatregelen scheepvaart
Sinds de aanvaring is het gehele sluiscomplex gestremd geweest voor alle scheepvaart. Inmiddels is het aangevaren brugdek gestut zodat het veilig op zijn plek blijft liggen. Vanaf vrijdag 24 februari is het complex weer vrijgegeven voor schepen lager dan 6 meter zodat die onder de brug door kunnen varen. De stremming voor hoge schepen vanaf 6 meter blijft bestaan totdat het brugdek is uitgehesen. De omvaarroute voor hoge schepen met een diepgang van maximaal 2.80 m loopt via achtereenvolgens het Haringvliet, de Beningen, het Spui, de Oude Maas en de Nieuwe Waterweg.

Maatregelen lokaal, langzaam en landbouwverkeer
Automobilisten kunnen gebruik maken van de N57 en ondervinden geen tot weinig hinder. (Brom)fietsers, voetgangers en scooters kunnen gebruikmaken van een tijdelijke passage over de sluisdeuren onder begeleiding van verkeersregelaars.

Het landbouwverkeer en brommobielen kunnen vanaf zaterdag 25 februari buiten de spitsen begeleid op een aantal vaste tijdstippen over de N57 rijden van maandag tot en met zaterdag. Aankomende zondag wordt deze mogelijkheid ook geboden. Deze maatregel wordt geëvalueerd waarbij er wordt gekeken of de zondagtijden in een behoefte voorzien. De tijden zijn:

  • De verzamelplaats in Hellevoetsluis is op de Haringvlietweg ter hoogte van de Voorweg. De vertrektijden zijn 6:00 uur, 9:00 uur, 15:00 uur en 19:00 uur.
  • De verzamelplaats in Stellendam is op de Carpoolplaats aan de Korteweg/nabij de N57. De vertrektijden zijn 6:30 uur, 9:30 uur, 15:30 uur en 19:30 uur.

Houd voor meer informatie rondom de ontwikkelingen van de Goereesesluis de website van Rijkswaterstaat(externe link) in de gaten.