Sommige klusjes of werkzaamheden besteed je als ondernemer liever uit. Daar kan het Ontwikkelbedrijf van gemeente Goeree-Overflakkee bij helpen. Denk bijvoorbeeld aan productie- of schoonmaakwerkzaamheden. Ook Pieter Tanis van Kik Ongediertebestrijding is zeer tevreden. “Ik geniet ervan als mensen toch mee kunnen doen in de samenleving. Iedereen verdient een plekje.”

Het zijn vaak de kleine klusjes die veel tijd innemen en dan kun je het ook uitbesteden. Dat dacht ook Pieter Tanis van Kik Ongediertebestrijding. “Wij werken onder meer met ratten- en muizenvallen,” vertelt hij. “Er was een tijd dat we die zelf in kunststof bakjes (depots) plaatsten, maar het ging ons steeds meer tijd kosten. Toen dacht ik, waarom besteden we dit niet gewoon uit? Ik heb toen contact opgenomen met het Ontwikkelbedrijf en in goed overleg maken de medewerkers hier de vallen compleet.”

En die uitbesteding bevalt voor alle partijen goed. “Het is voor ons heel fijn omdat we nu gewoon een goede voorraad hebben liggen die we kunnen pakken. Dat we de vallen niet meer eerst in de depots hoeven te plaatsen, scheelt veel tijd. Ook voor de klant waar we op dat moment aan het werk zijn,” laat Tanis weten. Maar ook voor de medewerkers van het Ontwikkelbedrijf is het leuk.

Leerzaam
De 31-jarige Prasan Engelen uit Dirksland is een van de mensen die de vallen met kunststof behuizing afmaakt. Hij kwam vanuit een Wajong-uitkering bij de gemeente en het Ontwikkelbedrijf terecht. “Het leuke aan dit werk is dat je veel verschillende dingen mag doen. Haspels maken en zelfs kerstpakketten vullen voor bedrijven. Maar het klaarmaken van de depots is heel erg leerzaam,” vertelt hij. “Ik wist niet hoe zo’n depot in elkaar zit en nu kan ik hem zelf maken. En die vallen worden gebruikt van Amsterdam tot de Veluwe en Zeeuws-Vlaanderen. Mijn depots met muizenvallen kunnen dus bijna overal in Nederland te liggen.”

Schoonmaak
Andere medewerkers van het Ontwikkelbedrijf gaan echt de bedrijfsvloer op. Dat is het team van schoonmakers dat bij bedrijven langsgaat om schoon te maken. Eén van hen is de 28-jarige Sjoerd Wesdijk uit Dirksland. “We werken bij aardig veel bedrijven, maar één van de meest bijzondere vind ik toch wel Damen Maaskant Shipyards in Stellendam,” geeft hij aan. “Als je er aankomt en je ziet dan die gigantische schepen en daarachter het uitzicht. Dit is gewoon een hele bijzondere plek, hoeveel mensen kunnen hier nou even binnenkijken? En het personeel is ook allemaal heel erg vriendelijk! Dat draagt natuurlijk wel bij aan het werkplezier.”

Sjoerd en zijn collega’s zorgen ervoor dat de vloeren, tafels, ramen en wc’s spik en span zijn voor de werknemers van het bedrijf. “We verdelen onderling de taken als we hier aankomen,” vertelt Sjoerd. “Sommigen willen altijd dezelfde taak, anderen willen juist afwisseling. Dus elke keer opnieuw bespreken we wie wat gaat doen en dan gaan we aan de slag. Samen zorgen we ervoor dat iedereen een prettige werkplek heeft. En je krijgt ook echt waardering voor wat je doet, je maakt een verschil voor de mensen om je heen. Een schone werkplek is een fijne werkplek. Dat geldt ook voor de kantine en de toiletten. Als dat niet schoon is, dan is het ook niet leuk om er te werken.”

Samenwerking
Kik Ongediertebestrijding werkt nu sinds april van dit jaar samen met het Ontwikkelbedrijf. Damen Maaskant Shipyards is in november 2021 ingestapt. En de samenwerking bevalt voor beide bedrijven heel goed. “We zijn zeer tevreden met het werk dat geleverd wordt,” laat Anton van der Groef, hoofd administratie/personeelszaken bij Damen Maaskant Shipyards, weten. “Afspraken worden goed nagekomen en ik hoor mijn collega’s vol lof over hen praten. Het is ook heel mooi om te zien dat iedereen in het team meedraait in het bedrijf.”

Ook Pieter Tanis van Kik Ongediertebestrijding is zeer tevreden. “Ik geniet ervan als mensen toch mee kunnen doen in de samenleving. Iedereen verdient een plekje.”

Ontwikkelbedrijf Goeree-Overflakkee
Het Ontwikkelbedrijf van gemeente Goeree-Overflakkee helpt mensen in hun ontwikkeling naar werk. En bij het vinden van een geschikte werkplek. Door te werken, leer je wat je leuk vindt en waar je goed in bent. Het Ontwikkelbedrijf werkt hiervoor samen met lokale ondernemers. Nieuwsgierig naar het Ontwikkelbedrijf? En naar wat ondernemers en kandidaten voor elkaar kunnen betekenen?

Kijk voor meer informatie op www.goeree-overflakkee.nl/ontwikkelbedrijf.

Foto: Sam Fish