Zeven nieuwe Nederlanders op Goeree-Overflakkee

23 mei 2024

Zeven inwoners van Goeree-Overflakkee ontvingen op woensdag 22 mei het Nederlanderschap. De volwassenen legden tijdens de naturalisatieceremonie de verplichte ‘verklaring van verbondenheid’ af. Burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman ging daarna met hen in gesprek over de betekenis van de Nederlandse nationaliteit.

Met de ‘verklaring van verbondenheid’ beloven de nieuwe Nederlanders de vrijheden en rechten die bij het Nederlanderschap horen te respecteren en de plichten te vervullen. De genaturaliseerde inwoners zijn afkomstig uit Thailand, Irak en Democratische Republiek Congo. Het gaat om vier volwassenen en drie kinderen.

De gemeente organiseert verschillende keren per jaar een naturalisatieceremonie. Deze ceremonie is het laatste onderdeel van het proces om de Nederlandse nationaliteit te verkrijgen. Voor de meeste kandidaten is het een lang en soms moeilijk traject waarin onder andere de Nederlandse taal moet worden geleerd. Door het Nederlanderschap kunnen ze stemmen, politiek actief zijn en als het nodig is hulp vragen bij Nederlandse ambassades in het buitenland. Ze hebben vanaf nu geen verblijfsvergunning meer nodig.

De nieuwe Nederlanders gingen na afloop naar huis met een mooie bos bloemen en de Nederlandse vlag.