Eerste Oekraïense vluchtelingen zijn verhuisd

20 juni 2024

Het eerste deel van de flexwoningen voor Oekraïense vluchtelingen is in gebruik genomen. Vrijdag 14 en zaterdag 15 juni kwamen de eerste bewoners naar Middelharnis. Ook de komende weken zijn er regelmatig verhuiswagens op de locatie aan de Sommelsdijkse Havendijk te zien.

Gemeente Goeree-Overflakkee en woningcorporatie Oost West Wonen zijn blij dat ze de Oekraïense vluchtelingen nu een stabiele, veilige en fijne woonomgeving kunnen bieden.

De woningen van fase 1 zijn nu klaar voor gebruik door Oekraïense vluchtelingen. Tijdens de bouwvak wordt er niet gewerkt aan de woningen en de buitenruimte. Na de bouwvak gaan de werkzaamheden nog even door, vooral voor fase 2. De bedoeling is dat in oktober alle woningen in gebruik zijn. De groen- en speelvoorzieningen worden later in het jaar nog aangelegd. Eén van de woningen is in gebruik als beheerderswoning.

Olga Teplova is één van de eersten die de sleutel van haar nieuwe woning ontving. Olga komt uit Kiev en vluchtte na het uitbreken van de oorlog met haar man en haar 2 dochters van nu bijna 16 en 14 naar Nederland. Olga keek uit naar het wonen op deze nieuwe veilige plek. Nu is het eindelijk zover! “Ik ben heel blij, kijk naar mijn gezicht”, reageert ze lachend. Olga werkt bij Barbara’s Hairfashion als beautyspecialist. Ook gaat ze elke maandag voor taalles naar het Albeda. “Het waren drukke tijden. ‘s Avonds en nachts moesten we alle spullen inpakken. Mijn man had net een operatie gehad en de kinderen moesten naar school.” Een aantal van Olga’s klanten woont dichtbij de flexwoningen. “Zij stuurden mij filmpjes: kijk, er staat weer een blok.” Olga had al vooraf bedacht wie waar ging slapen. De grootste kamer is voor de kinderen en de kleinste kamer voor Olga en haar man. Voor Olga is het ook belangrijk dat ze haar potjes met bloemetjes mee mocht nemen. Ze krijgen een mooi plekje in haar achtertuintje. “Ik heb ze al 2 jaar bij mij.”

“Het huis is 100 procent mooi. Ik ben er heel blij mee!” reageert een enthousiaste Maria Rits, die met haar man, zoon en dochter in een woning trekt. “Ik ben ook wel een beetje ‘sad’ dat wij Oude-Tonge moesten verlaten. Maar wij begrijpen dat het moest. En het is heel mooi dat Nederlandse mensen ons dit geboden hebben.” Maria komt graag in contact met haar nieuwe Nederlandse buren. “We kijken uit naar het openingsfeest met de Nederlandse buren.” De verwachting is dat dit openingsmoment in september plaatsvindt. De Oekraïense bewoners zorgen voor heerlijke lekkernijen. Omwonenden worden hiervoor uitgenodigd.

Ook Irina en haar 2 zoontjes zijn de afgelopen week druk bezig geweest met de verhuizing. Ze snapt dat het niet alleen spannend is voor hen, maar dat ook de buurt het wel spannend kan vinden. “Maar wij zijn hele aardige mensen.” Irina’s huis is door de oorlog compleet verwoest. Ze kwam met lege handen naar Nederland. Ze is blij met deze woning. Tot haar vreugde woont ze in Middelharnis ook nog eens naast een vriendin die ze kent van de opvang in Oude-Tonge. De nieuwe buurvrouw Olga komt gelijk langs met een potje met een plant om het huis op te fleuren.