Vlaggetjesdag Goereese Vloot 2008

5 juli 2008

Opgepoetste vissersschepen, honderden vlaggetjes en heel veel verse vis maken zaterdag 12 juli de sfeer, wanneer in de binnenhaven van Stellendam een Vlaggetjesdag wordt gehouden. De Vlaggetjesdag wordt georganiseerd door Vissersvereniging Zuid West in nauwe samenwerking met United Fish Auctions (UFA). Ondanks de problemen die de Stellendamse vloot ondervindt is het belangrijk tijdens Vlaggetjesdag vertrouwen in de toekomst uit te dragen. De Stellendamse vloot brengt een uniek assortiment aan land, dat in het zuidelijk deel van de Noordzee wordt gevangen. Tijdens Vlaggetjesdag wil de organisatie het unieke assortiment van Stellendam positief in de schijnwerpers zetten.

Hoe gaat het met de visserij?
Op vrijdag 11 juli, voorafgaand aan Vlaggetjesdag 2008, zal tussen 11.30 – 14.00 uur in Stellendam een Perslunch worden georganiseerd over hoe het gaat binnen de visserijsector in zijn algemeenheid en specifiek Stellendam. De visserij vormt één van de economische pijlers van de gemeente Goedereede en is daarmee een belangrijke sector.

De Nederlandse aanvoersector maakt extreem moeilijke tijden door. Eigenlijk is er weinig reden voor een feestje. Hoge brandstofprijzen, lage visprijzen en investeringen die nodig zijn om de stap naar een duurzame toekomst te maken zorgen voor veel spanning. Op verschillende snelheden wordt de stap naar duurzaamheid gezet. Enkele vissers hebben hun manier van vissen reeds aangepast of zijn daar mee bezig. Anderen staan nog aan het begin van dit proces. Ondanks de problemen die de Stellendamse vloot ondervindt is het belangrijk tijdens Vlaggetjesdag vertrouwen in de toekomst uit te dragen. De Stellendamse vloot brengt een uniek assortiment aan land, dat in het zuidelijk deel van de Noordzee wordt gevangen. Tijdens Vlaggetjesdag wil de organisatie het unieke assortiment van Stellendam positief in de schijnwerpers zetten.

Programma zaterdag 12 juli 2008

  • 10.00 – 10.30 uur Ontvangst genodigden door Organisatiecomité
  • 10.30 – 11.30 uur Officiële opening
  • 10.00 – 18.00 uur Braderie
  • 12.00 – 16.30 uur Culinaire plein
  • 13.30 – 15.30 uur Vlootschouw
  • 17.00 – 17.30 uur Finale Shantykoorfestival
  • 19.00 – 23.00 uur Feestavond inclusief bbq-arrangement
  • 23.00 – 23.30 uur Vuurwerk en afsluiting

Na de officiële opening start om 10.00 uur de braderie. U vindt hier kramen met diverse (visserijgerelateerde) artikelen, een vistafel met vis die de Goereese vloot wekelijks vangt, verenigingen zullen zich presenteren en op verschillende wijzen wordt vis bereid en verkocht.

Vlootschouw
Als hoogtepunt van de dag wordt een Vlootschouw op het Haringvliet gehouden. Onder aanvoering van het Vlaggenschip zullen naar verwachting dertig kotters in formatie een tocht van zo’n anderhalf uur over het Haringvliet maken. Belangstellenden kunnen meevaren tijdens deze tocht. Kortom, Vlaggetjesdag Goereese Vloot 2008 omvat een keur aan activiteiten en behalve veel te zien valt er ook veel te proeven. Kijk voor meer informatie op: www.vis4all.nl

Bron: United Fish Auctions