Steun de petitie om het behoud van de rust op zondag!

17 oktober 2009

De Winkeltijdenwet wordt misbruikt. Allerlei gebieden worden zomaar als toeristisch aangemerkt, want dan mogen de winkels in dat gebied op zondag open. Dat is een verkeerde ontwikkeling. Daarom zijn vakbonden als RMU, FNV en CNV Een gezamenlijke actie gestart, waarbij een petitie ondertekent kan worden om de rust op zondag te bewaren.

Waarom tekenen voor WinkelRust? Diverse argumenten vanuit economische, sociale, principiële en maatschappelijk hoek worden door de organisatoren aangedragen. Zo wordt onder de principiële argumenten genoemd: ‘Dankzij Winkelrust kan de zondag de speciale dag blijven die het is voor veel mensen. Een dag van rust, reflectie en bezinning. Een dag die anders is dan alle andere dagen. Winkelrust beantwoordt aan de Bijbelse notie dat er zes dagen gewerkt wordt en dat de zondag een rustdag is; Winkelrust voorkomt dat de druk op mensen met bezwaren tegen zondagswerk, om toch te werken en collegiaal te zijn, toeneemt. Het gaat dan niet alleen meer over keuzevrijheid maar ook over gewetensvrijheid.

De argumenten op rij:

Economische argumenten

 • De consument kan zijn euro’s maar eenmaal uitgeven. Door Winkelrust geven klanten niet minder euro’s uit maar wordt er op andere dagen meer gekocht. Winkels behouden vrijwel een gelijke omzet. Dit is door onderzoek van het CPB bevestigd.
 • Winkelrust kost nauwelijks werkgelegenheid volgens het CPB. Verloren werkgelegenheid wordt snel gecompenseerd door extra inzet van personeel op andere dagen. Klik hier om direct naar het CPB onderzoek te gaan.
 • Winkelrust is goed voor de diversiteit van het winkelaanbod. Grote ketens hoeven het straatbeeld niet steeds meer te gaan beheersen. Dankzij winkelrust op zondag hebben de kleinere en zelfstandige winkels meer kans om te overleven. Een dag winkelrust geeft hen de gelegenheid om op adem te komen. De slager zal zijn eenmanszaak niet zo snel van de hand doen als hij één dag in de week rust krijgt zonder dat hij zijn klanten verliest aan de grote buurman.

Sociale argumenten

 • Keuzevrijheid is een wassen neus. Voor winkelpersoneel en kleine winkeliers is er nu geen andere keuze dan de zogenaamd ‘vrijwillige’ verplichting om te gaan werken. Winkelrust geeft deze groep haar keuzevrijheid terug.
 • Winkelrust biedt gemeenschappelijke vrije tijd. Een dag waarop familie en vrienden in de gelegenheid zijn elkaar te ontmoeten. Winkelrust geeft meer lucht aan het vrijwilligers werk. Het wordt voor kerken en verenigingen eenvoudiger om vrijwilligers te vinden voor het ondersteunen van (noodzakelijke) activiteiten. De zondag is een gemeenschappelijk rustpunt dat waarde heeft.

Principiële argumenten

 • Dankzij Winkelrust kan de zondag de speciale dag blijven die het is voor veel mensen. Een dag van rust, reflectie en bezinning. Een dag die anders is dan alle andere dagen. Winkelrust beantwoordt aan de Bijbelse notie dat er zes dagen gewerkt wordt en dat de zondag een rustdag is.
 • Winkelrust voorkomt dat de druk op mensen met bezwaren tegen zondagswerk, om toch te werken en collegiaal te zijn, toeneemt. Het gaat dan niet alleen meer over keuzevrijheid maar ook over gewetensvrijheid.

Maatschappelijke argumenten

 • Winkelrust betekent handhaving van de Winkeltijdenwet en een einde voor het negeren van rechterlijke uitspraken. Hiermee komt ook een einde aan misbruik van de toeristische bepaling en regels omtrent avondwinkels. Winkelrust geeft duidelijkheid.
 • Winkelrust voorkomt een aanzuigende werking. Ondersteunende diensten staan minder onder druk om (meer) te gaan werken op zondag.
 • Winkelrust gaat gepaard met goede cao-afspraken over zeggenschap van werknemers over hun arbeidstijden, extra beloning voor weekendwerk, eerlijke arbeidsvoorwaarden en een goede rechtspositie van flexibel personeel.

Dit is de inzet

 • Misbruik van toerismebepaling en avondbepaling in de winkeltijdenwet tegengaan.
 • Bij Gemeenteraadsbesluiten over zondagopenstelling moet de positie van de werknemers en de kleine winkelier expliciet worden meegewogen.
 • Met werkgevers moeten goede cao-afspraken worden gemaakt over zeggenschap van werknemers over hun arbeidstijden, extra beloning van het werken in het weekend en eerlijke arbeidsvoorwaarden en rechtspositie van flexibel personeel.