Drie blauwe vlaggen in de gemeente Goedereede

20 mei 2010

De Internationale Jury voor de Blauwe Vlag heeft dit jaar in Nederland 122 Blauwe Vlaggen toegekend. Dit is een stijging van 10% ten opzichte van 2009. Met dit hoge aantal behoort Nederland tot de Europese koplopers van de Blauwe Vlag-campagne. De Blauwe Vlaggen werden uitgereikt aan 47 Nederlandse stranden en 75 jachthavens. Adrie van Waarde ontving tijdens de Landelijke Uitreiking op Jachthaven Eiland van Maurik uit handen van VNO/NCW voorzitter Bernard Wientjes dit kwaliteits- en duurzaamheids keurmerk voor jachthavens en stranden.

Veilige en schone stranden en jachthavens
De strand Westerduinpad en De Kous verdienen de Blauwe Vlag omdat zij voldoen aan de strenge eisen van de Blauwe Vlag. Ze ontvingen de vlaggen dit jaar respectievelijk voor de 18e en 16ste keer. De Blauwe Vlag is een internationale onderscheiding die jaarlijks wordt toegekend aan stranden en jachthavens die veilig en schoon zijn. In de praktijk betekent dit dat genomineerden moeten voldoen aan een aantal belangrijke criteria zoals schoon (zwem)water, goede sanitaire voorzieningen en een hoge mate van veiligheid. De Blauwe Vlag is één jaar geldig: jaarlijks wordt opnieuw aan de hand van controles bekeken of de stranden en jachthavens nog aan de vereisten voldoen.

Blauwe Vlag
Met de Blauwe Vlag-campagne in Nederland probeert de Stichting Keurmerk Milieu, Veligheid en Kwaliteit (KMVK) overheden, ondernemers en recreanten te betrekken bij de zorg voor schoon en veilig water, mooie natuur en een gezond milieu en duurzame jachthavens. De Blauwe Vlag is een internationale erkenning voor de inspanningen van kustplaatsen en jachthavenbeheerders. Voor de toerist en recreant is de Blauwe Vlag het internationale herkenningssymbool voor goede stranden, veilig en schoon zwemwater en schone en veilige jachthavens. De internationale toekenning van de Blauwe Vlaggen geschiedt door de Foundation for Environmental Education (FEE), een onafhankelijke internationale organisatie.