Goedereede en Nederlek slaan handen ineen

3 november 2010

In de gemeente Goedereede is een overgrote meerderheid van de inwoners tegen samenvoeging met de andere drie gemeenten op Goeree-Overflakkee. Goedereede is bestuurlijk en financieel gezond. Desondanks dwingt de provincie Zuid-Holland een herindeling af met een zogenaamde arhi-procedure. Het besluit van Provinciale Staten van Zuid-Holland is toegezonden aan de minister van Binnenlandse Zaken. Het Kabinet zal de plannen van de provincie naar verwachting afwijzen. In het nieuwe regeerakkoord staat immers dat herindelingen alléén van onderop dienen te komen, en dus niet mogen worden opgelegd.

Samen sterker tegen opgelegde herindelingen
Goedereede staat niet alleen in de strijd: In Nederland zijn veel gemeenten die niets zien in opgelegde herindelingen. Daarom richt de gemeente Goedereede op korte termijn een platform op om samen met andere gemeenten te strijden vóór bestuurlijke zelfstandigheid en tegen opgelegde herindelingen.

Op 26 oktober besloot de gemeenteraad van Nederlek om zich aan te sluiten bij het initiatief van Goedereede. Nederlek verzet zich fel tegen de herindeling in de Krimpenerwaard die door de provincie wordt opgelegd. De raad van Nederlek verwacht dat het platform meerwaarde biedt door samen te vechten voor behoud van zelfstandigheid.

Nederlek en Goedereede zijn niet de enige in hun strijd. Ook elders in Nederland worden gemeenten door de provincies gedwongen tot fusie met één of meer andere gemeenten. Het platform moet zich uitbreiden met andere gemeenten die ook tegen opgelegde herindelingen zijn. De eerste contacten met andere gemeenten zijn al gelegd, en verschillende gemeenten hebben reeds aangegeven het initiatief om te komen tot een platform te ondersteunen.

bron: gemeente Goedereede