Energieprojecten GO krijgt aandacht van ministerie Infrastructuur en Milieu

25 juli 2012

Een breed samengesteld gezelschap met daaronder de SGP-wethouders Tollenaar en Koningswoud, ambtenaren en Deltawind, ontvingen op woensdag 18 juli de ministeriële afvaardiging Infrastructuur & Milieu. Wethouder Tollenaar, regionaal portefeuillehouder duurzaamheid, verwelkomde de gasten in het gemeentehuis van Goedereede, waarna beleidsambtenaar Lennard Seniese (ISGO) de energievisie toelichtte.

‘Tijdens mijn recente werkbezoek aan projecten op Goeree-Overflakkee ben ik onder de indruk geraakt van wat er op het gebied van energiebesparing en opwekking respectievelijk al gebeurt en wat er wordt voorbereid. Ambitie spreekt uit de visie om het eiland in 2030 energie neutraal te laten zijn. Ik was blij verrast dat er actief wordt ingezet om doelen te kunnen bereiken en ook over het feit dat er over onderbouwde plannen goed is nagedacht’. Een samenvatting van de reactie van Mariëtte van Empel, directeur van het ministerie van Infrastructuur & Milieu, aan het eind van haar rondgang over een deel van het eiland, waar zij woensdag 18 juli projecten bezocht en locaties bekeek op de Kop van Goeree met de Brouwersdam en het eerste energie-neutrale bedrijfspand in Dirksland.

Kop van Goeree
Op het zonnepark in Ouddorp gaven Gert-Jan van der Valk en bestuurslid Cor van Reede van Deltawind een rondleiding en toelichting op het project, waarna op de Brouwersdam de locatie voor de Getijdencentrale werd bekeken. Namens de provincie Zuid-Holland verstrekte Wouter Groenen informatie over de voorbereidende stappen tot realisering van de centrale. Bij het terugbrengen van het getij, kan er niet alleen energie worden opgewekt, maar er komt ook een einde aan de teloorgang van de waterkwaliteit en het biologische leven in dit grote zoutwatermeer De Grevelingen. Ook werd er een bezoek gebracht aan het eerste energie neutrale bedrijfsgebouw op het eiland, aan de Geldersedijk in Dirksland. Architect Krijn Ratsma lichte dit project toe.

Projecten
Het lijstje met ontwikkelingen en initiatieven is omvangrijk. Met daarop zonne-energie in de recreatieve sector, de windenergieprojecten, de bouw van een Ecohotel op De Punt, de Getijdencentrale Brouwersdam, mogelijke duurzame visserijprojecten bij het Noordereiland Stellendam, elektrische scooters, een inspiratiecentrum, oplaadstations op parkeerplaatsen en o.a. bio-vergisting. Belang is dat verkend wordt welke EU-subsidies voor duurzaamheid en klimaat bereikbaar zijn en hoe samen opgetrokken kan worden door de verschillende partijen. ‘Daarbij is de lijn van het ministerie en het eiland Goeree-Overflakkee, gezien vanuit beide richtingen van grote betekenis’, zo concludeerden alle deelnemers aan het einde van het werkbezoek.

bron: Eilanden Nieuws, 25 juli 2012