Samenwerking gemeenten voor jeugdzorgtaken

12 juli 2013

Vanaf 1 januari 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor alle jeugdzorgtaken. Het doel is om een toekomstbestendig jeugdhulpstelsel te realiseren waarbij jeugdhulp sneller, integraler en dichter bij huis gegeven wordt. De gemeente Goeree-Overflakkee gaat samenwerken met vijftien andere gemeenten in de regio Rotterdam om deze verandering in de jeugdzorg vorm te geven.

Om de veranderingen in de jeugdzorgtaken goed voor te bereiden, gaat de gemeente Goeree-Overflakkee samenwerken met vijftien gemeenten: Albrandswaard, Barendrecht, Bernisse, Brielle, Capelle aan den IJssel, Hellevoetsluis, Krimpen aan den IJssel, Lansingerland, Maassluis, Ridderkerk, Rotterdam, Schiedam, Spijkenisse, Vlaardingen en Westvoorne. In het kader van de toetreding tot het samenwerkingsverband bezochten wethouder Hugo de Jonge (wethouder Onderwijs, Jeugd en Gezin Rotterdam) en Onno de Zwart (Directeur Jeugd gemeente Rotterdam) op maandag 17 juni de gemeente Goeree-Overflakkee.

Uniek
Tijdens het werkbezoek presenteerden het Centrum voor Jeugd en Gezin Goeree-Overflakkee (CJG), het Bureau Jeugdzorg en het voortgezet onderwijs de uitdagingen waar de regio de komende tijd voor staat. Ook de gemeente gaf vanuit haar regierol een visie over de huidige en toekomstige samenwerking. Tijdens de presentatie kwamen de unieke aspecten en de succesfactoren van samenwerking van de ketenpartners op Goeree-Overflakkee aan bod; vertrouwen, elkaar kennen en weten wat je aan elkaar hebt. Dit zijn belangrijke succesfactoren die doorwerken in de wijze waarop het CJG Goeree-Overflakkee functioneert en de ketenpartners van het CJG samenwerken en zo mogelijk voor de toekomst behouden blijven.

Professioneel
Wethouder Gerrit de Jong, portefeuillehouder maatschappelijke zaken bij de gemeente Goeree-Overflakkee, ziet het als uitdaging om de komende jaren de (lokale) kennis en professionaliteit op het gebied van jeugdzorg te houden en uit te breiden. Daarbij is het belangrijk om oog te houden voor de specifieke cultuur van het eiland.

Meer informatie?
Voor meer informatie over het werkbezoek kunt u contact opnemen met Annelies van Es, beleidsadviseur maatschappelijke zaken bij de gemeente Goeree-Overflakkee, bereikbaar via e-mail a.vanes@goeree-overflakkee.nl of via telefoonnummer 14 0187.