Abseilen van Watertoren Dirksland

8 oktober 2013

Gerrit de Jong, wethouder van sociale zaken, welzijn en cultuur van de gemeente Goeree-Overflakkee, toonde op zaterdag 5 oktober 2013 zijn betrokkenheid bij de nieuwste outdoor-activiteit op Goeree-Overflakkee. Bij de Watertoren van Dirksland, die eigendom is van de gemeente Goeree-Overflakkee, kan sinds kort worden abgeseild.

De Watertoren, gebouwd in de jaren rond 1940, heeft een hoogte van 62,5 meter en is ontworpen door architect J. Gerber in de stijl van de Delftse school. Tot 1958 was de Dirkslandse toren de hoogste watertoren van Nederland. De opslagcapaciteit van de toren is 575 m³. Kort voor de Tweede Wereldoorlog is de toren aangesloten op het waterleidingnet, waardoor het centraal gelegen gedeelte van Goeree-Overflakkee destijds werd voorzien van leidingwater tot het jaar 1987.

De Watertoren is een markant Rijksmonument op Goeree-Overflakkee en is vanaf grote afstand te zien. Daarnaast heeft de toren een grote culturele en architectonische historische waarde.

Sinds september 2013 verzorgt “Outdoor Westvoorne” uit Oude-Tonge de activiteit abseilen vanaf de Watertoren. De gemeente Goeree-Overflakkee is eigenaar van de Watertoren en werkte samen aan de totstandkoming van de recent ontstane outdoor-activiteit. Met deze activiteit wil de gemeente het gebruik van de toren stimuleren. Wethouder Gerrit de Jong nam ook deel aan het abseilen afgelopen zaterdag. “Het was best spannend, maar het uitzicht was prachtig!” aldus Gerrit de Jong zijn afdaling.

Dit jaar is het abseilen vanaf de Watertoren mogelijk op de zaterdagen tot 30 november, zo lang de weersomstandigheden dit toelaten. In het voorjaar van 2014 worden de mogelijkheden opnieuw bekeken en komt er eventueel een vervolg van deze outdoor-activiteit.