Nacht van de Nacht op Goeree-Overflakkee

10 oktober 2013

Op zaterdag 26 oktober vindt het initiatief Nacht van de Nacht plaats. Tijdens de Nacht van de Nacht doven een aantal gemeentes, bedrijven en huishoudens hun verlichting. Zij doen dit om de schoonheid van de nacht te benadrukken en aandacht te vragen voor de gevolgen van lichthinder. Tegelijkertijd zijn er volop ‘duistere’ activiteiten in Nederland, ook op Goeree-Overflakkee. Natuur- en milieufederaties organiseren jaarlijks de Nacht van de Nacht.

Eilandelijke activiteiten
De gemeente zet bij monumenten zoals de kerktoren van Dirksland de verlichting uit. Bedrijfscontactfunctionarissen roepen bedrijven op om de verlichting zo veel mogelijk uit te doen. Inwoners dragen ook een steentje bij door verlichting uit te zetten. In het kader van Nacht van de Nacht vinden er op 26 oktober diverse activiteiten plaats op het eiland.

Middelharnis: lezing sterrenkunde
In Bestuurscentrum Het Rondeel, Dwarsweg 40 in Middelharnis, geeft amateurastronoom Peter Jelier tussen 19.30 en 21.30 uur een lezing. Hij vertelt over de sterrenhemel en het belang van donker. Edwin van Balen-Franeker, beleidsadviseur van de gemeente, vertelt tijdens de lezing over ontwikkelingen van openbare verlichting in de gemeente. Interesse? Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar ovl@goeree-overflakkee.nl.

Stellendam: huifkartocht in de Scheelhoek
In Stellendam is er tijdens de Nacht van de Nacht een tocht door natuurgebied Plaat van Scheelhoek. Deelnemers wandelen eerst onder begeleiding van een gids en daarna kunnen zij mee met een huifkar. De tocht begint om 20.00 uur en duurt tot 22.30 uur. Het natuurgebied is dan speciaal opengesteld voor publiek. Belangstellenden melden zich aan via de VVV in Ouddorp of via de website van Natuurmonumenten. De kosten bedragen voor kinderen € 3,50, leden Natuurmonumenten € 7,-, niet leden € 10,-. Vooraf aanmelden is verplicht vanwege een beperkt aantal plaatsen op de huifkar.

Ooltgensplaat: sterrenkijken, vleermuizen en varen
Bij het strandje aan het eind van de Steigerdijk in Ooltgensplaat is van 19.15 tot 23.00 uur een doorlopend programma met muziek en schimmenspel. De vereniging voor natuur- en landschapsbescherming Goeree-Overflakkee geeft uitleg over vleermuizen op het eiland. De sterrenwacht van Middelburg vertelt op de uitkijktoren over hun werk. Buiten is er een kanotocht en kunnen bezoekers met een oude klipper varen. Voor kinderen is er een puzzeltocht.

Nieuwe-Tonge: nachtwandeling
Nieuwe-Tonge in Bloei! en Deltawind organiseren een lampionoptocht voor kinderen. Om 18.30 uur vertrekt de stoet vanaf Nieuwe-Tongse Voetbalvereniging (NTVV). Voor € 1,00 krijgen kinderen een lampion op batterij en wat lekkers.

Meer informatie
Op de website www.nachtvandenacht.nl staat meer informatie over het initiatief en over
activiteiten in andere gemeentes.