Regionale uitbreiding leerwerkbedrijf Rotterdamse Zaak

13 november 2013

Vrijdag 8 november tekende staatssecretaris Klijnsma een convenant met 27 gemeenten in de regio Rotterdam-Rijnmond om ondernemers in zwaar weer te ondersteunen. Hiermee sluiten de gemeenten zich aan bij de Rotterdamse Zaak, een leerwerkbedrijf in Rotterdam. Samen gaan zij voor duurzame economische zelfstandigheid en het voorkomen van uitkeringsafhankelijkheid.

Het doel is om de ondernemers in deze moeilijke periode een doorstart te geven. De aanpak van de Rotterdamse Zaak is in 2012 gestart in Rotterdam en wordt nu door 27 gemeenten uit de regio Rotterdam-Rijnmond overgenomen. Het leerwerkbedrijf is een initiatief van de Hogeschool Rotterdam, Stichting Ondernemers Klankbord, Kamer van Koophandel en Regionaal Bureau Zelfstandigen van de gemeente Rotterdam. 

Wethouder Gerrit de Jong was namens de gemeente Goeree-Overflakkee aanwezig bij de officiële ondertekening. De Jong is blij met de samenwerking: “Als ondernemers van Goeree-Overflakkee in de problemen (dreigen) te komen kunnen zij voor ondersteuning bij de Rotterdamse Zaak aankloppen. Dit initiatief is succesvol gebleken; veel Rotterdamse ondernemers hebben een doorstart kunnen maken. Doordat alle regionale gemeenten zich hebben aangesloten bij de Rotterdamse Zaak is een groot vangnet ontstaan voor alle lokale ondernemers. Door kennis te delen worden onnodige faillissementen voorkomen en waarborgen we een gezond ondernemersklimaat in de gehele regio Rotterdam-Rijnmond en Goeree-Overflakkee in het bijzonder.” 

In het afgelopen anderhalf jaar hebben meer dan 150 ondernemers die in zwaar weer verkeerden ondersteuning gekregen vanuit het leerwerkbedrijf de Rotterdamse Zaak. Studenten van Hogeschool Rotterdam en oud-ondernemers hielpen deze ondernemers met het op orde brengen van hun administratie, het verbeteren van de marketing of het opstellen van ondernemersplannen. 

Nu alle gemeenten in de regio meedoen, is de verwachting dat het aantal ondernemers in de Rotterdamse Zaak groeit naar meer dan driehonderd ondernemers per jaar.