Brandweerwagen vanuit Goeree-Overflakkee naar Lądek Zdrój

2 december 2013

De gemeente Goeree-Overflakkee heeft een stedenband met Lądek Zdrój in Polen. In 2012 deed het gemeentebestuur uit Lądek Zdrój een verzoek om te bemiddelen bij de aanschaf van een tweedehands brandweerwagen. Dinsdagnacht 19 november vertrokken twee leden van het comité naar Polen. De officiële overdracht van de brandweerwagen vond plaats in Skrynzka, een klein dorpje dat bij de Poolse gemeente hoort.
20131202overhandiging 20131202Lądek ZdrójVoortzetting van de stedenband
De stedenband met Lądek Zdrój bestaat sinds 1998. Eerst met de voormalige gemeente Goedereede, de gemeente Goeree-Overflakkee zet de stedenband voort. De stedenband met Lądek Zdrój ontstond vanuit de hulp en betrokkenheid na de overstroming van een deel van Polen in 1998. De wederzijds welwillende samenwerking groeide. Op 8 mei 2001 tekenden de burgemeesters van Lądek Zdrój en Goedereede een overeenkomst om de samenwerking vast te leggen.

De aanschaf en het vervoer van de brandweerwagen
Voor de aanschaf van de wagen sloot de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond een deal met A&F Fire Trucks Holland B.V. Het gemeentebestuur van Lądek Zdrój bekostigde de brandweerwagen zelf. De gemeente Goeree-Overflakkee zorgde voor het vervoer. Henk van der Meer, lid van de gemeenteraad, en brandweerman Jan Cees van de Klooster brachten de brandweerwagen samen in Polen.

Het bezoek aan Lądek Zdrój
Na een lange reis en vier uur vertraging door files kwamen Henk van der Meer en Jan Cees van de Klooster aan in Lądek Zdrój. Burgemeester K. Szkudlarek ontving de mannen hartelijk. Tijdens het daaropvolgende gesprek met de burgemeester kwamen onder meer de tussentijdse toeristische ontwikkelingen aan bod.

Blijk van waardering
Beide gemeenten hechten veel waarde aan de stedenband. Burgemeester Szkudlarek en de brandweermannen lieten hun waardering blijken uit de hartelijke en gastvrije ontvangst van de leden van het stedenbandcomité. Het Poolse brandweerkorps is zeer tevreden met de bemiddeling voor de brandweerwagen.