SGP fractie op werkbezoek bij bibliotheekwerk

17 december 2013

De fractie van de SGP vindt het van belang om te weten welke actuele zaken spelen in de diverse kernen op Goeree-Overflakkee. Op vrijdagmiddag 13 december verdiepte een delegatie van de SGP-fractie zich in het bibliotheekwerk op Goeree-Overflakkee.

Aanleiding was de aanvankelijke forse bezuiniging die de gemeente had ingeboekt. Bij motie heeft de gemeenteraad aangegeven dat er wel bezuinigd moet worden maar dat er een basisvorm van bibliotheekwerk moet blijven. De fractie bezocht de schoolbibliotheek van de Eben-Haëzer school in Goedereede-Havenhoofd en de Bibliotheekvestiging in Ouddorp.

Bibliotheek op school
De vijf aanwezige fractieleden maakten kennis met de samenwerking tussen de bibliotheek en de school binnen het project ‘de bibliotheek op school’. De Bibliotheek op school is een landelijke aanpak voor het primair onderwijs, waarin bibliotheken en scholen structureel samenwerken aan taalontwikkeling, leesbevordering en mediawijsheid van kinderen. ‘Een mooi project wat heel goed werkt en zeker zijn vruchten afwerpt’, aldus  de directeur van de school mevr. Baar en de bibliotheekmedewerkers Schellevis en van der Klink, die op zijn beurt als directeur van de bibliotheek ook wees op het voorkomen van laaggeletterdheid. Prachtige, frisse  boeken, niet weggestopt in een achteraf boekenkast maar op een prettige wijze opgesteld in de hal van de school die uitnodigen om gepakt en gelezen te worden. In de lestijd is extra ruimte ingeruimd om het lezen te bevorderen.

Opgave
In de bibliotheek te Ouddorp kreeg de fractie te maken met frequente gebruikers van de bibliotheek. Uitgebreid werden de SGP-ers bijgepraat over het uitlenen van boeken, het project: ‘boekenstart’, ’leeskring’, ‘boekenpret’, de ontwikkeling van de e-books, de uitwisseling van iPads- en tabletwetenswaardigheden. ‘Het was een nuttige en prettige manier om op deze wijze kennis te nemen van de omvang van het bibliotheekwerk met heel enthousiaste mensen in het management’, aldus fractielid Rien van der Boom. ‘Het zal nog een hele opgave worden om als bibliotheek en gemeente met elkaar te bezien welke projecten meer en minder aandacht verdienen, voor welke diensten redelijkerwijs een (hogere) bijdrage gevraagd kan worden en hoe de huisvesting geoptimaliseerd kan worden in een periode van bezuinigingen’.  De fractie kon terug zien op een waardevol werkbezoek.

ng gallery id=15