Herstel getij Grevelingen kans voor getijdencentrale en andere ideeën

28 maart 2014

Eind dit jaar besluit Den Haag of er weer getij op de Grevelingen komt. Sinds de bouw van de Brouwersdam in 1971 gaat de waterkwaliteit op de Grevelingen namelijk langzaam achteruit. Daar is wat aan te doen met herstel van het getij. Onderzocht wordt nu hoe een afsluitbare doorlaat beperkt getij mogelijk maakt als het kan en veiligheid biedt als het moet. Door zo’n doorlaat te combineren met een getijdencentrale levert het getij ook nog duurzame energie op.

De gemeenten Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland verkennen nu of de terugkeer van het getij nog andere voordelen heeft. Bijvoorbeeld voor de regionale economie of voor de mensen op de eilanden. Welke kansen zien onze ondernemers, bijvoorbeeld voor hun toeristisch product? Welke mogelijkheden zien onze inwoners? Willen ze de groene energie afnemen? Of nu mee investeren om straks een lagere energienota te hebben? Hoe kan hersteld getij de omgeving nog aantrekkelijker maken om er te wonen, te werken en te recreëren?

Welke kansen ziet u? Iedereen die een goed idee heeft nodigen we uit dat met ons te delen. Daarvoor is een speciale website gemaakt. Hier vindt u meer informatie over het getijdenherstel en de getijdencentrale. Ook is er een speciale pagina, waarop nu al een aantal mooie ideeën staan. Maak hier uw eigen idee aan of reageer op een van de ideeën die al zijn ingediend.
Ga naar www.getijdencentralebrouwersdam.nl en klik op de cartoon ‘E-participatie’.