Bouw Inspiratiecentrum Grevelingen / Voordelta officieel gestart

17 mei 2014

Op 14 mei 2014 werd met het onthullen van het bouwbord de start ingeluid van de bouw van het Inspiratiecentrum Grevelingen / Voordelta. De onthulling werd verricht door Donné Slangen, directeur gebieden en projecten van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. 

Gedeputeerde provincie Zeeland en vice-voorzitter van het Natuur- en Recreatieschap de Grevelingen, Carla Schönknecht, toonde zich enthousiast: “Dit Inspiratiecentrum wordt een verzamelplek waar al het moois van de Grevelingen en de gehele Voordelta beleefd kan worden. Een verrijking van het toeristisch, recreatief product op de Brouwersdam waar iedereen wat aan heeft.” Ook medebestuurder en wethouder van Goeree-Overflakkee Frans Tollenaar is blij met deze mijlpaal. “De Brouwersdam bruist van energie. Het Inspiratiecentrum Grevelingen / Voordelta gaat hier als unieke landmark en elk-weervoorziening, voor toeristen en bezoekers, waarde aan toevoegen. Ik ben er trots op dat de start van de bouw nu kan beginnen. We hebben er met verschillende partijen lang aan gewerkt, maar met resultaat”, aldus Tollenaar. De officiële opening van het gebouw is gepland in april 2015.

Pure beleving van de Grevelingen
Exploitant en bedenker van het concept Bert Kranendonk, onder ander bekend van de Heineken Experience en het succesvolle Futureland op de Tweede Maasvlakte: ‘Het Inspiratiecentrum biedt uitzicht, overzicht en inzicht. Een attractie op zich. Waarin inspiratie, informatie en educatie worden gecombineerd tot een beleving. Voor bezoekers en bewoners, voor jong en oud. Het hele jaar rond.’ Volgens initiatiefnemer Natuur- en Recreatieschap de Grevelingen voegt het centrum een pure beleving van de Grevelingen en Voordelta toe op de Brouwersdam waar het al heel aantrekkelijk is voor toeristen en recreanten. Er ontbrak nog een publieksattractie die onafhankelijk is van het weer en het hele jaar rond open kan zijn.

Duurzaam ontwerp
Het nieuwe Inspiratiecentrum Grevelingen staat symbool voor het weloverwogen ingrijpen van de mens op de natuur. Architect Paul de Ruiter: ‘We hebben een gebouw ontworpen dat zich door de architectonische vormgeving en de bewuste keuze voor duurzame en hernieuwbare materialen duidelijk zal positioneren in het ecologische landschap’. Het ontwerp bestaat uit een langgerekt en grotendeels met riet bekleed gebouw van één laag, met als blikvanger de 26 meter hoge toren van waaruit men een magnifiek uitzicht heeft over de omgeving. Een waterpartij stroomt als het ware door het gebouw heen en symboliseert daarmee de hernieuwde verbinding en dynamiek tussen de Noordzee en het Grevelingenmeer.

Entreegebied
Het gebied rond het toekomstig Inspiratiecentrum, het zogenaamde entreegebied, is nagenoeg gereed. Samen met het Inspiratiecentrum zelf vormt het een logisch startpunt voor het verkennen en beleven van de Grevelingen en de Voordelta.

Financiers
Met het ontwerp en de bouw is een bedrag gemoeid van € 3,25 miljoen. Het project Inspiratiecentrum Grevelingen / Voordelta wordt mogelijk gemaakt door bijdragen uit subsidies van Stimuleringsregeling Voordelta, het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling in het kader van OP-Zuid, de Agenda VrijeTijd (provincie Zuid-Holland) en een bijdrage vanuit het Natuur- en Recreatieschap de Grevelingen.