Gemeente verbetert aansluiting onderwijs op arbeidsmarkt door snuffelstages

28 mei 2014

Ondernemers, het onderwijs en de gemeente Goeree-Overflakkee willen graag de technische vakken meer onder de aandacht brengen bij de jeugd. Het is voor een leerling vaak lastig om zich een voorstelling van een beroep te maken. Door gastlessen, snuffelstages en een banenmarkt willen zij de leerlingen helpen bij het maken van een keuze voor hun vervolgopleiding.

Proefproject
Om kinderen op een leuke manier kennis te laten maken met een technisch vak is een proefproject opgezet: de snuffelstage. De snuffelstage bestaat uit twee onderdelen; een gastles op school en een snuffelstage op locatie. Het project is een samenwerking tussen de gemeente Goeree-Overflakkee, Auto Koese en OBS Roxenisse in Melissant.

Gastles en snuffelstage
Op woensdag 21 mei heeft groep 7 en 8 van OBS Roxenisse les gehad van Hans Koese, de eigenaar van Auto Koese in Sommelsdijk. In de klas werd aan de hand van een filmpje uitgelegd wat het vak van automonteur inhoudt. Daarna konden de kinderen olie peilen, lampen vervangen en de navigatie instellen van een op het schoolplein geparkeerde Renault.

Twee dagen later waren de leerlingen te gast in de showroom en werkplaats van Auto Koese, waar ze verschillende opdrachten mochten uitvoeren. In de werkplaats werden banden verwisseld en boordcomputers uitgelezen. En de kinderen mochten als verkoper aan de slag en aan elkaar de mooiste auto’s verkopen.

Banenmarkt
De gemeente wil de aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt verbeteren, daarom wordt in februari 2015 voor de leerlingen van het Voortgezet Onderwijs, èn ondernemers, een banenmarkt georganiseerd.

Ondernemers gezocht!
De gemeente wil deze gastlessen en snuffelstages het aankomende schooljaar gaan inzetten voor allerlei bedrijfssectoren op Goeree-Overflakkee en benadert daarvoor verschillende ondernemers. Bent u ondernemer en heeft u interesse om gastlessen en snuffelstages te verzorgen? Neem dan contact op met Cindy Hakkenbrak, bedrijfscontactfunctionaris, via het algemene telefoonnummer 14 0187.