Gemeente Goeree-Overflakkee gaat de strijd aan met identiteitsfraude

3 april 2015

Woensdag 1 april heeft wethouder Marnix Trouwborst de applicatie id-burger officieel in gebruik genomen door het laten scannen van zijn paspoort en het laten uitvoeren van een gezichtsherkenning.

Bij dit moment waren eveneens aanwezig Folkert van de Wiel van Oribi en Rolf Portier van LamsonQ. Oribi is de leverancier van deze applicatie en LamsonQ de leverancier van het klantbegeleidingssysteem waarmee de gemeente werkt.

Wethouder Trouwborst is enthousiast over het systeem: “Goeree-Overflakkee is de eerste gemeente in Nederland die werkt met dit documentcontrolesysteem, in navolging op bijvoorbeeld banken en ziekenhuizen. Met id-burger is de gemeente Goeree-Overflakkee in staat om binnen enkele seconden paspoorten, identiteitskaarten en rijbewijzen te controleren op echtheid, ongeacht het land van herkomst.”

Wanneer een identiteit wordt gestolen of misbruikt is het persoonlijk leed niet te overzien, afgezien nog van de financiële schade. Het vaststellen van iemands identiteit vormt de basis van het werk bij het klantcontactcentrum (KCC). Hierdoor is documentcontrole erg belangrijk. De hoeveelheid aan verschillende identiteitsbewijzen en de complexiteit van de echtheidskenmerken zorgt ervoor dat het handmatig controleren van documenten zeer lastig is. Het nieuwe systeem controleert het document automatisch op verschillende zichtbare en onzichtbare echtheidskenmerken.

“Personen die iets kwaads in de zin hebben zullen eerder geneigd zijn dit te proberen op plaatsen waar dat het minst wordt verwacht, bijvoorbeeld bij de gemeente. Door de inzet van id-burger en de gezichtsherkenning door middel van een camera, worden die mogelijkheden bij onze gemeente tot een minimum beperkt. Daarnaast vinden wij het belangrijk dat onze inwoners er van op aan kunnen dat wij er alles aan doen om te voorkomen dat hun identiteit wordt misbruikt!”, aldus wethouder Trouwborst.