Help kanker bestrijden vanuit uw tuin

17 juni 2015

Gemeente Goeree-Overflakkee doet, evenals ruim 170 andere gemeenten, mee aan de landelijke actie Vergroot de Hoop. Vergroot de Hoop steunt de strijd tegen kanker door zoveel mogelijk taxussnoeisel, een basisgrondstof voor chemotherapie, in te zamelen. Bij de milieustraten in Goedereede en Middelharnis staan hiervoor tot 31 augustus 2015 speciale inzamelbakken. Help mee kanker te bestrijden door uw jonge en zuivere taxussnoeisel in te leveren bij de milieustraten!

Elke kubieke meter taxussnoeisel is goed voor één chemotherapie. Daarnaast doneert Vergroot de Hoop 50 euro per ingezamelde kubieke meter aan een goed doel dat gerelateerd is aan kanker. De gemeente mag zelf beslissen over de bestemming van het geld. Voorwaarde is wel dat het ten goede komt aan een erkende organisatie of instelling die zich rechtstreeks met de bestrijding van kanker bezighoudt. Vergroot de Hoop en de gemeente Goeree-Overflakkee roepen inwoners op om zo veel mogelijk jong en zuiver taxussnoeisel in te leveren, zodat er nog meer mensen geholpen kunnen worden in hun strijd tegen kanker.

Help kanker bestrijden vanuit uw tuin!
De taxus baccata is een groenblijvende conifeer of boom die vaak als haag worden gesnoeid. In de winter is de Taxus baccata herkenbaar aan de donkergroene, niet prikkende naaldjes. Gedurende het groeiseizoen is de Taxus baccata te herkennen aan de lichtgroene eenjarige aanwas.

Jong en zuiver snoeisel
Het is belangrijk dat het ingeleverde taxissnoeisel jong en zuiver is. Alleen eenjarige scheuten zijn bruikbaar. De takken mogen maximum 30 centimeter lang zijn en niet dikker dan 0,5 centimeter. Dikke bruine houterige takken zonder naalden of volledig gerooide struiken zijn niet bruikbaar.

Vang tijdens het snoeien het snoeisel op op een doek of zeil, zodat het zuiver blijft. Snoeisel dat vervuild is met dorre bladeren, aarde, grind, gras of ander snoeisel, is niet bruikbaar en moet helaas geweigerd worden.

Meer informatie over deze actie is te vinden op www.vergrootdehoop.nl.