Gemeenteraad Goeree-Overflakkee op werkbezoek bij wooncorporaties

16 oktober 2015

Vrijdagmiddag 16 oktober 2015 brachten een delegatie van de gemeenteraad en burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman van de gemeente Goeree-Overflakkee een werkbezoek aan FidesWonen, waarbij ook de corporaties Woongoed GO en Beter Wonen waren vertegenwoordigd. In het informatieve deel van het programma kregen de raadsleden een toelichting op de Woningwet 2015 en mochten zij een kijkje nemen in de keuken van een wooncorporatie. Als afsluiting van het werkbezoek bezochten zij het project ‘Hart van Dirksland’ en de flat aan de Groene Zoom in Sommelsdijk.

Woningwet 2015
Directeur-bestuurder van Woongoed GO, Simon van Nieuwaal, informeerde de raadsleden over de veranderingen en gevolgen van de vernieuwde Woningwet. Hij vertelde onder meer over de aanleiding voor de herziening van de Woningwet en de belangrijke thema’s binnen deze wet. Ook ging hij in op de passendheidstoets, de nog toegestane activiteiten en de relatie met de gemeente en de huurders. De vier corporaties op het eiland werken goed samen en voeren gezamenlijk de nieuwe regels in. Samen met de gemeente gaan zij prestatieafspraken maken over bijvoorbeeld betaalbaarheid van de woningen en huisvesting van speciale doelgroepen.

Wooncorporatie FidesWonen
Directeur-bestuurder van FidesWonen, Gert-Jan van der Valk, nam de raadsleden mee op reis door de corporatie. In 2016 viert FidesWonen het 100-jarig bestaan. Aan de hand van een filmpje kregen de raadsleden te zien hoe een compleet blok woningen in iets meer dan een week tijd wordt gerenoveerd en verduurzaamd. Deze zogenaamde ‘brede stroomversnelling’ wordt door FidesWonen ook als pilot opgepakt.

Hart van Dirksland
Na het inhoudelijke deel van de middag bezochten de raadsleden het project ‘Hart van Dirksland’. Dit project combineert wonen, zorg en welzijn. Binnen dit project zijn huur- en koopwoningen (voor starters) te vinden, maar bijvoorbeeld ook kinderopvang en thuiszorg. De vriendelijke beheerder en zijn vrouw stelden hier hun appartement open voor het gezelschap. Daarnaast werd een leegstaand appartement bekeken.

Groene Zoomflat
Aan het einde van het werkbezoek bezochten de raadsleden de bouwplaats van de flat aan de Groene Zoom in Sommelsdijk. De verouderde voorgaande flat is gesloopt en in mei 2015 werd de eerste paal van de nieuwbouw geslagen. In de flat, die in 2016 wordt opgeleverd, komen 26 energiezuinige appartementen met uitzicht over de polder.