SGP’ers in actie tijdens NL DOET

11 maart 2017

In navolging van eerdere jaarthema’s van de SGP als: ‘samenleven is een wérkwoord’ en ‘zorg voor elkaar’, gaf de SGP op Goeree-Overflakkee samen met de afdelingsbesturen, jongeren en fractie invulling aan NL DOET op zaterdag 11 maart. Dit keer werd gekozen voor diverse zorginstellingen. Zo waren SGP’ers actief bij ‘Woonstede het Spectrum’ in Stellendam, ‘De Vliedberg’ in Ouddorp en op twee locaties in Dirksland: ‘Geldershof’ en Hospice ‘Calando’

Het Spectrum
Bij Woonstede Het Spectrum in Stellendam werd de groep ontvangen door Willeke Breederveld. Nadat iedereen een SGP-traktatie had ontvangen en de koffieronde was voltooid werden er gesprekken met vrijwilligers en bewoners gevoerd over hun woonomgeving. Naast de bewoners werden ook de vrijwilligers niet vergeten. Zij ontvingen op deze locatie een plantje in de partijkleur, waarbij de waardering voor hun werk nogmaals werd onderstreept.

Verder kreeg de tuin onder deskundige leiding van Ad Keizer en met behulp van een aantal medewerkers (van landwinkel Keizer) en de voorzitter van de SGP-jongeren te Goedereede: Cornelis van Velzen, een opknapbeurt en maakte het aanwezig raadslid P.C. Grinwis een rolstoel voor een bewoner schoon. Natuurlijk waren er nog wel wat wensen. ‘Wat zou het mooi zijn als we een terras in de zon zouden hebben’, wie weet een klus voor het volgende jaar.

20170311 SGP DOET
De Vliedberg
De SGP-fractieleden met sociaal domein in hun portefeuille: Van der Boom, Breederveld en Wilstra werden samen met afdelingsbestuurslid Flikweert hartelijk ontvangen in ‘De Vliedberg’ te Ouddorp. Na uitleg wat verwacht werd, werden de deelnemers op een afzonderlijke groep geplaatst. De één ging met de groep bewoners aan het schilderen, de andere schilde de aardappelen en weer een ander versierde samen met de bewoners een Paasboom met kleurige houten eitjes. Ook hier werden de bewoners getrakteerd op een SGP petit four.

‘De Vliedberg’ doet mee aan het landelijke project ‘Onvrijwillige Zorg’. Daarmee probeert men de sfeer en omgeving zo dicht mogelijk bij de thuissituatie te brengen. De vraag aan de NL Doet deelnemers was om waar te nemen wat nog meer verbeterd zou kunnen worden binnen het begrip ‘Onvrijwillige Zorg’, zeg maar wat het dichtst komt bij het begrip ‘normalisatie.’

Locatiemanager Piet Metzke vertelde samen met Jolanda Hakkenbrak wat al verbeterd was. ‘De deuren staan gewoon open en dat geeft de bewoners een vrijer gevoel’, zo zei hij. Zou iemand weglopen dan is die bewoner snel te traceren via het GPS-systeem. De gangen en ruimten worden verlicht met biodynamisch licht, alsof het daglicht is. Ook dat heeft een gunstige invloed op de bewoners, het geeft een andere beleving. Het medicijngebruik is bijgesteld en waar mogelijk naar beneden gebracht. Middelen en maatregelen worden zo weinig mogelijk toegepast. Na een uur deelname aan de groepsactiviteit werd geëvalueerd. Door de inzet van het personeel en de vele vrijwilligers gaat er gelukkig heel veel goed en heel normaal en is er sprake van zorg met bejegening.

Geldershof
Ook in Dirksland waren bestuurs- en fractieleden actief. In Geldershof verleenden de heren Bal, van Rossem en van Os, samen met raadslid Herweijer hand- en spandiensten aan de dienstdoende ‘koffiedames’. De SGP’ers bezorgden daarbij een kleine traktatie: een heerlijke petit four mét het SGP-logo erop. Hoewel ze er niet waren voor de verkiezingscampagne, was het toch leuk om soms te horen: “O, de SGP! Ja ja, daar ga ik woensdag weer op stemmen hoor!” Vervolgens werd beneden in de zaal koffie geschonken – uiteraard mét zo’n lekker koekje erbij. Ook de aanwezige CDA’ers, die de buitenboel aanpakten, kregen een koekje. Een politieke kleur zegt nu eenmaal niet alles…

Calando
Na gezellig met de bewoners gesproken te hebben, vertrokken de SGP’ers snel naar hospice Calando. Daar sloten zij zich aan bij de raadsleden van Gurp en Slootweg, die al heel de morgen bezig waren om de tuin weer ‘voorjaarsklaar’ te maken. Er was meer dan genoeg te doen: bestrating boenen, bloemetjes planten, een tuinbank schoonmaken, het gras bijknippen, enz. ‘Het was mooi én gezellig om dit met elkaar te kunnen doen! En met de stralende zon erbij, was het ook nog eens heerlijk om buiten te zijn’, aldus de SGP-ers. ‘Het was geweldig! Heel veel werk hebben de mannen verzet. Wij zijn er heel blij mee’, zo liet algemeen directeur mevrouw Koningswoud na afloop weten.