Gemeentebestuur Goeree-Overflakkee bezoekt Nieuwe-Tonge

19 juni 2017

Op woensdagmiddag 7 juni 2017 bezocht een groep raads- en collegeleden van de gemeente Goeree-Overflakkee de kern Nieuwe-Tonge. Het gemeentebestuur vindt het belangrijk om alle kernen in de huidige raadsperiode te bezoeken. Enerzijds om nader kennis te maken met de afzonderlijke dorpsraden, anderzijds om de dynamiek van hun kernen beter te leren kennen.

Na Dirksland, Ooltgensplaat, Oude-Tonge, Achthuizen, Goedereede Havenhoofd, Goedereede, Stad aan ’t Haringvliet en Ouddorp, bezochten gemeentebestuurders op 7 juni de kern Nieuwe-Tonge. Dit was het negende bezoek in de reeks geplande kernbezoeken binnen de huidige raadsperiode. Net als bij de eerdere bezoeken, was ook dit kernbezoek interessant en leerzaam, waarbij veel informatie is gekregen over Nieuwe-Tonge.

Herdenking watersnoodramp
De leden van de dorpsraad Nieuwe-Tonge in Bloei ontvingen de bestuurders in Ons Dorpshuis aan het Korteweegje 14 in Nieuwe-Tonge. Mevrouw Guijt, voorzitter van de dorpsraad, sprak een welkomstwoord en vertelde uitgebreid over de jaarlijkse herdenking van de watersnoodramp in Nieuwe-Tonge. De dorpsraad vindt het belangrijk om de herdenking, die bestaat uit een bijeenkomst in de kerk en een kranslegging op het Finlandplein, voor een zo breed mogelijk publiek te organiseren.

Monument
Ook vertelde mevrouw Guijt over de ‘ontdekking’ van het grote monument in Dirksland, in de vorm van een muur in een halve cirkel. Dit monument is destijds geplaatst voor de 27 slachtoffers van de watersnoodramp uit Nieuwe-Tonge, die er begraven liggen. Door de hogere ligging van Dirksland was het destijds namelijk wel mogelijk om in Dirksland te begraven, maar nog niet in Nieuwe-Tonge. De dorpsraad knapte het monument met hulp van de gemeente op en organiseerde in oktober vorig jaar voor de nabestaanden een herdenkingsceremonie. De nabestaanden waardeerden deze bijeenkomst enorm.

Rondrit
Na een bezoek aan de begraafplaats en de locatie waar plannen zijn voor een gezondheidscentrum, stapte het gezelschap in de bus voor een rondrit door en om het dorp. Via de verschillende straatjes en dijken kreeg de groep een beeld van het dorp; de woningen van Woongoed GO in aanbouw, het veelgebruikte speeltuintje en het speelveldje dat ook als ijsbaan kan dienen. Ook met de hondenuitlaatplaats aan de Westdijk is men heel tevreden.

AED
In het dorp zijn drie AED’s beschikbaar om mee te reanimeren. Deze zijn echter alleen bereikbaar tijdens openingstijden van de gebouwen waarin ze zijn geplaatst. De dorpsraad spant zich nu in om een extra AED te regelen op een plaats die altijd bereikbaar is.

Kruispunt N215
Ook reed de bus naar de zuidzijde van het dorp langs de windmolens en naar de N215 aan de noordzijde van het dorp. Achter het tankstation verliet de groep de bus om over te steken en te ervaren hoe lastig dit kan zijn. Vervolgens wandelde de groep over de Molendijk, langs het oude gemeentehuis, via de Kerkring naar de dierenweide. Vrijwilligers lieten enthousiast de opgeknapte dierenweide zien waar de inwoners erg trots op zijn. Tenslotte liep het gezelschap terug naar het Dorpshuis.

Volgend kernbezoek
Er zijn nog maar enkele kernen met een dorpsraad waar de gemeentebestuurders nog niet op bezoek zijn geweest. Op 29 juni staat een kernbezoek aan Herkingen gepland.