Aanleg sifon havenkanaal Middelharnis gestart

30 augustus 2017

Woensdag 30 augustus bracht de SGP-fractie van waterschap Hollandse Delta samen met de overige leden van het algemeen bestuur een bezoek aan het project Compenserende Maatregelen Kierbesluit op Goeree-Overflakkee.

Na jaren van voorbereiding en uitvoering konden de aanwezige SGP-ers, Wim de Jong, Sjaak van Helden en Peter Grinwis zien hoe de aannemer deze week was gestart met de boring van de eerste sifon onder het Havenkanaal van Middelharnis.

Zoet water
Met de aanleg van dit kunstwerk kan het water onder het Havenkanaal doorstromen richting de polders ten westen van het Havenkanaal. Volgende week zal dit ook het geval zijn met de sifon onder het Havenkanaal van Dirksland. Ook zal er nog een tweede boorinstallatie bij Middelharnis geplaatst worden, omdat hier twee sifons nodig zijn. De verwachting is dat elke boring circa 3 weken zal duren.

Uitkijkpunt
Het is een bijzonder moment voor het waterschap omdat het om de aanleg van grote kunstwerken gaat. Na de realisatie van de sifons worden alle deeltrajecten op Goeree-Overflakkee op elkaar aangesloten en zal ook het inlaatgemaal worden afgebouwd. Vanaf het uitkijkpunt naast de bouwput bij het Havenkanaal van Middelharnis zijn de werkzaamheden goed te zien.

Dubbelfunctie
Ook wordt er gebouwd aan een nieuwe inlaat gemaal dat voor voldoende zoet water vanuit het Haringvliet moet zorgen. De aanleg heeft een enorme inpakt op het watersysteem van Goeree-Overflakkee. Het nieuwe gemaal krijgt een dubbelfunctie, zodat ook water kan worden uitgemalen. De capaciteit is 90m3 per minuut. Naar verwachting zijn de werkzaamheden eind dit jaar afgerond en kan men vanaf januari gaan proefdraaien.

Compenserende Maatregelen Kierbesluit
De bouw van de sifon onder het Havenkanaal van Middelharnis is onderdeel van de Compenserende Maatregelen Kierbesluit. Hiermee werken Rijkswaterstaat, waterschap Hollandse Delta en Evides Waterbedrijf aan het behoud van de beschikbaarheid van zoetwater voor de regio wanneer de Haringvlietsluizen opengaan.