Visserijgemeenten laten van zich horen bij Brexit

21 oktober 2017

De SGP op Goeree-Overflakkee is blij dat de visserijgemeenten in Europa de handschoen hebben opgepakt en gezamenlijk proberen een vuist te maken om daarmee de gevolgen voor de visserij bij een harde Brexit te beperken. Ook Goeree-Overflakkee is opsteller en ondertekenaar van het verdrag, aldus visserijwethouder Arend-Jan v.d. Vlugt. Politici uit West-Europa en visserijorganisaties komen maandag samen om een verdrag te ondertekenen. Dit verdrag moet er voor zorgen dat de onderhandelaars rond de Brexit de belangen van de Noordzeevissers vissers serieus nemen.

Europese vissersdorpen moeten een signaal geven aan Groot Brittannië en aan de Europese Unie over Brexit. Dat vindt ook wethouder Geert Post (SGP) van Urk. Daarom wordt er mede op zijn initiatief een visserijtop gehouden in Spaanse Galicië. De wethouder vreest dat de Noordzeevissers de dupe worden van het uittreden van Groot Brittannië uit de Europese Unie. Ook v.d. Vlugt is namens Goeree-Overflakkee deze mening toegedaan.

Klik hier als de video niet start

Verdrag
Maandag vertrekt Post naar het Spaanse Santiago de Compostella om te spreken over problemen die hij verwacht bij Brexit. Eerder dit jaar initieerde Urk deze top bij een visserijbijeenkomst in Brussel. Politici uit West-Europa en visserijorganisaties komen maandag samen om een verdrag te ondertekenen. Dit verdrag moet er voor zorgen dat de onderhandelaars rond de Brexit de belangen van de Noordzeevissers vissers serieus nemen.

Urk is mede-initiatiefnemer van deze visserijtop in Spanje. Gastheer is de regering van de Spaanse deelstaat Galicië. Ook in dit gebied vrezen vissers voor moeilijkheden door Brexit. President Feijóo van Galicië zal na Post speechen en het verdrag ondertekenen.