Succesvol Energy Island Goeree-Overflakkee congres

8 december 2017

Vrijdag 8 december stond Goeree-Overflakkee in het teken van innovatie en duurzaamheid tijdens het congres Energy Island Goeree-Overflakkee. Ruim 370 genodigden lieten zich inspireren en informeren over Goeree-Overflakkee Energy Island en de duurzame innovaties in de zorg, in de food- en woningbouwsector en op het gebied van mobiliteit. Het congres opende met een bijzonder beeldend verhaal van Goeree-Overflakkee Energy Island uitgevoerd door de Zandtovenaar en Luizter. Als afsluiting van het congres ondertekenden 28 nationale en internationale partijen het allereerste regionale groene waterstofconvenant.

Goeree-Overflakkee Energy Island is in 2020 energieneutraal. Dit betekent dat het eiland op termijn groene energie overhoudt. Wat kan hiermee gedaan worden en nog belangrijker hoe wordt dat aangepakt? Deze vraag was de aanleiding van het Energy Island congres. Het congres inspireerde de bezoekers met key-note sprekers Maarten Steinbuch (hoogleraar Technische Universiteit Eindhoven), Bernard Wientjes (hoogleraar Universiteit Utrecht en voorzitter Taskforce Bouwagenda) en Steven van Eijck (oud staatssecretaris van Financiën en algemeen voorzitter van RAI Vereniging). De Commissaris van de Koning Jaap Smit sloot het congres af, waarin hij het belang van de samenwerking tussen overheden en partners benadrukte, en luidde de ondertekening van het groene waterstofconvenant in. Een mooi voorbeeld waar diverse partijen samenwerken aan een duurzame toekomst van
Zuid-Holland.

Deelsessies
In de deelsessies kwamen experts op het gebied van duurzaamheid en innovatie aan het woord. Er werd dieper ingegaan op technologische zorginnovaties, die een rol kunnen spelen bij het betaalbaar en dichtbij huis houden van de zorg. Duurzaam wonen en bouwen, duurzame mobiliteit en verduurzaming van de foodsector – allen van groot belang in de energietransitie – kwamen uitvoerig aan bod. En ook mogelijkheden van toekomstig vervoer, het zo duurzaam mogelijk maken van nieuwe en bestaande bouw, gasloos bouwen en verduurzaming in de foodsector passeerden de revue. Het doel: het terugdringen van de fossiele brandstoffen en de overgang van een CO2-neutraal Nederland.

Energietransitie
Goeree-Overflakkee is door de provincie Zuid-Holland aangemerkt als proeftuin voor duurzame innovaties in de energietransitie. Denk aan grootschalige zonneparken op land, maar ook aan innovatieve groene waterstofprojecten. Van het duurzame energieoverschot kan groene waterstof geproduceerd worden. Waterstof gaat een belangrijke rol vervullen in de energietransitie, zowel in de energiehuishouding, de mobiliteit als in de verduurzaming van grondstoffen. De ontwikkeling van vergroeningsroutes voor waterstof is van wezenlijk belang voor onze economie en voor het reduceren van de uitstoot van broeikasgassen.

Waterstofconvenant
Uit onderzoek blijkt dat een groene waterstofeconomie op Goeree-Overflakkee kansrijk is. De groene waterstofeconomie op Goeree-Overflakkee is een interessant voorbeeld op nationaal niveau. Op 8 december tekenden 28 nationale en internationale private, publieke en semipublieke partijen het allereerste regionale groene waterstofconvenant. De partijen zetten zich in om economische kansrijke projecten te onderzoeken en waar mogelijk te realiseren via een programmatische aanpak, zoals aanwendingsmogelijkheden van groene waterstof in de scheepvaart en landbouw. Het regionale ‘groene’ waterstofconvenant is op initiatief van de provincie Zuid-Holland en de gemeente Goeree-Overflakkee en op advies van Steven van Eijck tot stand gekomen. Om de ondertekenende partijen op weg te helpen bij de uitvoering van de projecten, benoemden de provincie Zuid-Holland en de gemeente Goeree-Overflakkee de heer Pedro Peters, voormalig directeur van RET en voorzitter OVNL, als kwartiermaker. De heer Peters gaat de komende maanden aan de slag met het opzetten van een organisatiestructuur en het in gang zetten van de projecten.

Partners
Het Goeree-Overflakkee Energy Island congres en de beurs is georganiseerd door de gemeente Goeree-Overflakkee,  Paulina.nu, Nuon, Rabobank, Stedin, Auto Hoogenboom, Greenpoint, Wonen op Flakkee, Evides Waterbedrijf, Bouwcenter Esselink en Deltawind. De beurs – speciaal voor de consument –  vindt plaats op vrijdagmiddag en -avond 8 en zaterdag 9 december in recreatie- en congrescentrum de Staver in Sommelsdijk.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie op www.energy-island.nl of op facebook: EnergyIslandGoereeOverflakkee, like de pagina en blijf op de hoogte van het laatste nieuws.