Minisymposium – ‘Voltooid leven, hoezo? Betrokken tot ín de kern’

19 februari 2018

Lelie zorggroep organiseert in samenwerking met de SGP op Goeree-Overflakkee een minisymposium over het thema voltooid leven. Het minisymposium vindt plaats op D.V. vrijdagavond 23 februari in Middelharnis en is bedoeld voor mensen die beroepsmatig, als vrijwilliger of mantelzorger betrokken zijn bij ouderen. Vanzelfsprekend zijn leden en belangstellenden van harte welkom.

Hoe ga ik om met mijn vader die levensmoe is? Wat zeg ik tegen mijn zuster in de kerk die zich eenzaam voelt nu haar levenseinde nadert? Hoe kan ik mijn cliënt helpen met vragen over de zin van het leven? ‘Spreken over deze thema’s kan moeilijk en confronterend zijn. Toch is het belangrijk om dat juist wél te doen. Daarom organiseren we dit minisymposium’, aldus Corrie Vroon van Lelie zorggroep, één van de initiatiefnemers.

Workshops
Diverse professionals die door hun beroep regelmatig met het levenseinde in aanraking komen, zullen workshops verzorgen. De heer Driece bijvoorbeeld, huisarts, gaat tijdens een workshop in op het onderwerp besluitvorming in de laatste levensfase. Daarbij komen begrippen als passende zorg, overbehandeling en behandelbeperkingen aan de orde. Mevrouw Heij van de NPV verzorgt een workshop over tijdig spreken over het levenseinde en mevrouw Koningswoud over palliatieve zorg in het hospice, raadslid van der Boom zal een workshop geven over het ouderen- en mantelzorgbeleid van de gemeente.

Het minisymposium vindt plaats in het Edudelta College, Schoolstraat 11, 3241 CT te Middelharnis. Aanvang: 19.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur). Om 22.00 uur wordt de avond afgesloten met een hapje en een drankje. Voor meer informatie, het programma en aanmelding: www.leliezorggroep.nl/minisymposia of sgpgo.nl/symposium.

Programma:
19:00 uur Inloop met koffie en thee / Uitreiken informatie en afstemmen workshops
19:30 uur Welkom en opening door dhr. K.J. Nipius (voorzitter SGP Goeree-Overflakkee)
19:45 – 20:15 uur Plenaire lezing door dhr . T . van Staveren (geestelijk verzorger verpleeghuis Salem)
19:30 – 21:10 uur 1e ronde workshops
21:10 – 21:45 uur 2e ronde workshops
21:45 – 22:00 uur Plenaire afsluiting
22:00 uur Napraten met een hapje en een drankje

Workshop keuze:
In verband met de organisatie graag opgeven via: sgpgo.nl/symposium.

1. Dialoog rond de lezing ‘Voltooid leven, hoezo?’ (dhr. T. van Staveren, geestelijk verzorger verpleeghuis Salem)
2. Medisch-ethische zaken rond het levenseinde (H. Driece, huisarts in Ooltgensplaat)
3. Tijdig spreken over het levenseinde (mevr. R. Heij, medewerker advies en toerusting NPV)
4. Levensvragen in de schaduw van de dood (ds. P.C. Hoek)
5. Workshop netwerken Intensieve Ambulante Thuishulp (mevr. H. Wijgertze en mevr. T. Drooge)
6. Palliatieve zorg in een hospice (mevr. J. Koningswoud, algemeen directeur Calando)
7. Zorg voor de ander begint in je eigen straat (dhr. M. van der Boom, raadslid SGP Goeree-Overflakkee)