Gemeente start weer met extra dienstverlening aan strandgasten

2 juli 2018

Nu het zomerseizoen is begonnen en het drukker wordt op de stranden, start de gemeente Goeree-Overflakkee weer met de extra dienstverlening aan strandgasten. Gedurende ongeveer twee maanden (negen weken, acht weekenden) zijn mensen die vallen onder de Participatiewet en bezig zijn met een re-integratietraject én mensen met een Wsw-indicatie aanwezig op de Noordzeestranden van Goeree-Overflakkee, als aanspreekpunt, parkeerwacht en schoonmaker.

Op maandag 2 juli gaven wethouder Berend Jan Bruggeman (Participatiewet) en wethouder Peter Feller (Recreatie en Toerisme) de formele aftrap van het project om de stranden in de gemeente Goeree-Overflakkee schoon, toegankelijk en veilig te houden. Omdat de voormalige brandweerkazerne aan de Molenweg 5 in Ouddorp is ingericht als uitvalsbasis voor de activiteiten, vond het officiële startmoment ook hier plaats.

Wethouder Bruggeman sprak de medewerkers van het uitvoeringsbedrijf Wsw en mensen die bezig zijn met een re-integratietraject toe. “Geweldig dat jullie deze inspanning willen plegen, dat jullie er zijn voor de mensen die hier op bezoek zijn, maar ook dat jullie onderweg de nodige hand- en spandiensten verlenen als er iets aan de hand is. Door deze aanpak en door er te zijn, tillen jullie de recreatie op het eiland op een hoger plan.”

De ‘gemeentelijke dienstverleners’ op het strand zien er op toe dat alles ordelijk verloopt. Dit doen zij onder meer door toezicht te houden op de parkeerplaatsen (parkeerwacht), te monitoren op de veiligheid op en rondom de stranden (preventie van diefstal), het opruimen van zwerfvuil en door toeristen te woord te staan. Daarnaast hebben zij een korte lijn met de politie voor als er kinderen, dieren of waardevolle spullen in de auto’s zijn achtergebleven. De gemeente biedt hiermee een extra service aan strandgasten en creëert tegelijkertijd mogelijkheden voor arbeidsparticipatie.

Wethouder Feller benadrukt dat de gemeente Goeree-Overflakkee veel belang hecht aan het werk dat deze mensen doen: “Wat fijn dat jullie je inzetten voor de stranden van Goeree-Overflakkee. Het schoon, toegankelijk en veilig houden van de stranden is heel belangrijk. We zijn dit jaar als regio uitgeroepen tot de beste duurzame kustbestemming ter wereld, hebben meerdere blauwe vlaggen en zijn het schoonste strand van Zuid-Holland. Dit jaar hopen we het schoonste strand van Nederland te worden en we staan er al goed voor. Eigenlijk verzorgen jullie het visitekaartje van de gemeente Goeree-Overflakkee.”

Vanaf nu staan deze medewerkers van de gemeente, gedurende de zomermaanden, dagelijks van 10.00 tot 17.00 uur klaar voor recreanten op en rondom de Noordzeestranden van Goeree-Overflakkee. Bij de vier grote parkeerplaatsen (Flauwe Werk, Blok 3, Brouwersdam en Strand Noord) zijn zij herkenbaar aanwezig en wordt een partytent gebruikt als standplaats. De kleinere parkeerterreinen en de uitgerekte Brouwersdam worden met elektrisch scooters bezocht om ook daar de gasten van dienst te kunnen zijn.