1000 m2 duurzaam bloemenmengsel in Ouddorp voor vlinders en bijen

30 maart 2019

Bloeiende bloemen zijn van levensbelang voor vlinders en bijen. Helaas zijn er steeds minder bloemrijke velden en bermen. In Ouddorp komt daar verandering in. Er is hard gewerkt aan een idylle, een plek waar vlinders, bijen en mensen kunnen genieten van bloemenpracht.

Op vrijdagmiddag 29 maart 2019 werd ‘Welgelegen’ geopend worden door wethouder Tea Both van de gemeente. Daarna strooiden de kinderen van groep 5 van OBS de Westhoek het bloemenmengsel uit op de hoek van het Smalle Einde en de Hoofdlandseweg. “Je kunt ook zelf de vlinders en bijen helpen. Maak je eigen idylle en zorg voor nectarrijke planten op je balkon of in je tuin zoals Lavendel, Beemdkruid, Zonnehoed, Kamperfoelie, Herfstaster en natuurlijk de Vlinderstruik. Kies het liefst verschillende planten die bloeien van het voorjaar tot het najaar.” Lees hieronder verder.

Idylles
Gesteund door de Nationale Postcodeloterij zorgen De Vlinderstichting samen met de gemeente Goeree Overflakkee en de NLGO met de idylles voor meer kleur en voedsel in het Nederlandse landschap.

In idylles kunnen vlinders, bijen en mensen genieten van nectarrijke bloemenpracht. In Ouddorp wordt zo’n 1000 m2 ingezaaid met een duurzaam bloemenmengsel dat aantrekkelijk is voor vlinders en bijen. “Dit zaad zorgt jarenlang voor inheemse bloemen die vol zitten met nectar” zegt Kars Veling van De Vlinderstichting. “We gaan de komende jaren ook bijhouden welke vlinders dit aantrekt en of er ook meer bijen komen”.

Bloemenmengsels
Vlinders en bijen hebben het moeilijk de laatste tientallen jaren, onder meer door een gebrek aan nectar en stuifmeel, hun voedsel. Het aantal vlinders en bijen in Nederland daalt mede hierdoor al jarenlang. Door de idylles komt hier verandering in. Idylles brengen op allerlei plekken in het land weer volop nectar en stuifmeel. Velden en bermen in het buitengebied of in de stad worden ingezaaid met nectarrijke bloemenmengsels. Idylles worden onderhouden door mensen uit de buurt met interesse voor natuur, landschap, vlinders en bijen, uiteraard met raad en daad ondersteund door De Vlinderstichting.

Zie voor meer informatie www.vlinderstichting.nl/idylle