SGP-jongeren Goedereede in de Tweede Kamer

25 mei 2019

Zaterdag 18 mei zijn de SGP-jongeren uit Goedereede naar de Tweede Kamer geweest. Ieder jaar organiseren de jongeren een ander uitje. Deze keer was de Tweede Kamer aan de beurt. Dit ook als reden omdat er binnenkort geen rondleidingen meer gegeven kunnen worden omdat de Tweede Kamer flink verbouwd gaat worden. ‘Daarom was dit nog een laatste unieke kans om een kijkje achter de schermen te nemen in de Tweede Kamer’, aldus voorzitter Cornelis van Velzen.

De dag werd geopend in de verenigingsgebouw ‘Eben-Haëzer’ in Ouddorp. Daarna zijn de jongeren vertrokken naar Den Haag waar Menno de Bruine (SGP-voorlichter) hen opwachtte. Eerst was er een rondleiding buiten de Tweede Kamer langs historische en belangrijke monumenten, paleizen en gebouwen. En niet te vergeten het binnenhof en het torentje van den Haag. Na een korte break werd de binnenkant van het parlementsgebouw verkent.

Zo vertelde Menno over het “kamertje van Kastein”. Dit was een verzetsstrijder in de Tweede Wereldoorlog die zichzelf om het leven heeft gebracht door uit het raam te springen van het kamertje waar hij gevangen zat, om zo te voorkomen dat hij tijdens martelingen de namen van zijn mede verzetshelden zou verraden aan de Duitsers. Het parlementsgebouw was namelijk bezet door de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog. Dit was een indrukwekkend verhaal. Menno heeft ervoor gezorgd dat dit kamertje naar deze verzetsheld werd vernoemd, ook als symbool voor de verzetshelden van de Tweede Wereldoorlog.

Verder liepen de Goereese jongeren door de vergaderzalen, langs belangrijke schilderijen met veel betekenis en uiteraard ook in de meest bekende vergaderzaal zoals iedereen deze kent van de debatten.

De dag werd afgesloten door met z’n allen nog wat te eten. Ook schreven zich weer nieuwe leden in. Het was een geslaagde dag met een gezellige groep met helaas dit jaar wat minder aanmeldingen, maar dit kwam mede door de datum die samen viel met andere activiteiten vanuit de kerken. ‘Menno, nogmaals heel erg bedankt op de leuke en humoristische wijze waarop u de groep heeft vermaakt’, aldus de organisatie.