Basisscholen Ooltgensplaat maken kennis met restauratiewerkzaamheden op Fort Prins Frederik

17 oktober 2019

Woensdag 16 en donderdag 17 oktober bezochten leerlingen van groep 7 en 8 van de basisscholen OBS de Regenboog en CBS De Hoeksteen uit Ooltgensplaat Fort Prins Frederik. Zij leerden op de bouwplaats alles over de restauratie van de geschutstoren en mochten daarna zelf met het metselgereedschap aan de slag. 

Toekomstige restauratie-timmerman of metselaar?
De betrokkenheid van de leerlingen bij de restauratie en de toekomst van het fort is groot. Ze luisterden aandachtig naar het verhaal van organisator Johan van Oosterhout van Restauratie Opleidingen Nederland over de (militaire) geschiedenis van het fort en de gebruikte materialen.

Vervolgens werden de leerlingen in een huifkar van de school naar het fort gebracht, waar ze door wethouder Daan Markwat en aannemer Heijmans werden ontvangen. De wethouder vertelde over het belang van de restauratie van het fort voor Ooltgensplaat en het eiland. Hij vindt het belangrijk dat kinderen kennis maken met het restauratievak: “Je kunt piloot of wethouder worden, maar ook metselaar, restauratie-timmerman of architect. Ik kan me voorstellen dat een aantal van deze leerlingen dit later ook graag wil doen. We zullen ze hard nodig hebben!”

Zelf aan de slag
De leerlingen kregen een rondleiding langs de geschutstoren en mochten daarna zelf een muurtje opmetselen. Met een mooi certificaat, een houten waterpasje en een timmermanspotlood gingen de leerlingen voldaan in de huifkar terug naar school.