Pleegouders in het zonnetje gezet

6 november 2019

“Wij willen een kind liefde geven én laten zien hoe het er in een normaal gezin aan toegaat.” Daniël en Marije Don zien het als hun roeping om kinderen die dat nodig hebben een stabiele omgeving te bieden. Alle pleegouders op Goeree-Overflakkee ontvingen eind oktober een pluim van het college van burgemeester en wethouders. Wethouder Berend Jan Bruggeman bracht een bezoek aan Daniël en Marije om hen persoonlijk de pluim te overhandigen.

Week van de pleegzorg
Van 30 oktober t/m 6 november wordt de Week van de Pleegzorg georganiseerd. Met deze actieweek wil Pleegzorg Nederland aandacht vestigen op pleegzorg en het tekort aan pleegouders. Voor de gemeente is de Week van de Pleegzorg aanleiding om de pleegouders op Goeree-Overflakkee in het zonnetje te zetten. Zij ontvingen een pluim, bestaande uit bonnen voor een uitje met het hele gezin. Berend Jan Bruggeman spreekt zijn waardering uit voor de 54 pleeggezinnen die Goeree-Overflakkee op dit moment telt: “Kinderen hebben een stabiele leefsituatie, liefde en aandacht nodig. Dat lukt niet in ieder gezin even goed. Het is daarom zó belangrijk dat er pleeggezinnen zijn die bijspringen!”

Roeping
Daniël en Marije zijn pleegouders sinds 2011. Marije werkte in die tijd als kinderverpleegkundige in Rotterdam. Daar zag zij dat kinderen soms heel lang in het ziekenhuis lagen, om later geplaatst te worden in een tehuis. Dit raakte haar enorm. Samen met Daniel dacht ze na over de vraag: “Wat kunnen wij betekenen voor deze kinderen?” Het geloof speelt hierbij een belangrijke rol voor het stel. “Wij zien het als een roeping van God om voor deze kinderen te zorgen”.

Impact
In de afgelopen jaren zijn er maar liefst 18 kinderen geplaatst bij het gezin van Daniël en Marije. Naast de zorg voor hun vijf eigen kinderen, bieden zij ruimte voor twee pleegkinderen. Marije: “Het heeft impact op je gezin, je bent iedere dag bezig met de zorg voor de kinderen. Daniël, die ook een drukke baan heeft als teamleider IT bij een bank, zegt dat het soms best pittig is. “Maar het geeft zoveel voldoening om deze kinderen een stabiele omgeving te kunnen bieden. Je krijgt er ontzettend veel voor terug. En we doen het met het hele gezin, onze kinderen nemen de pleegkinderen vaak op sleeptouw!”

GO4pleegzorg
Daniël en Marije zien van dichtbij in welke problemen kinderen soms terecht kunnen komen. Ze benadrukken dat de pleegzorg ook op Goeree-Overflakkee ontzettend belangrijk is. Er is écht nog veel behoefte aan pleegouders. Marije: “We zoeken elkaar als pleegouders op Goeree-Overflakkee regelmatig op. Zo hebben we maandelijks een koffieochtend.

Wij willen graag een oproep doen aan mensen die meer willen weten over het ‘zijn van pleegouder’. Misschien zijn er wel mensen die pleegouder willen worden, maar niet goed weten hoe je dit aanpakt. Neem contact met ons op door een e-mail te sturen naar GO4Pleegzorg@gmail.com. We nodigen je graag uit om een keer aan te schuiven bij een koffieochtend. Zo kun je vrijblijvend en laagdrempelig informatie krijgen van ervaren pleegouders!”