[Video] College Goeree-Overflakkee belt met mantelzorgers

27 mei 2020

Burgemeester en wethouders van de gemeente Goeree-Overflakkee hebben als onderdeel van het ‘belteam‘ van 0187Coronahulp/stichting ZIJN recent een aantal mantelzorgers gebeld.

Na een korte belinstructie konden ze aan de slag. Elk collegelid belde twee tot drie mensen op om te informeren hoe het met hen ging en om te kijken of er extra hulp of ondersteuning nodig was. “Als welzijnsorganisatie kennen we veel mantelzorgers. We zoeken in deze tijd met iedereen bewust contact. Hoe gaat het met hen? Hoe gaat het met de naaste waar ze voor zorgen?“, legt Anne Verhey, directeur van st. ZIJN uit. “Dit is een lastige tijd voor mantelzorgers. Als je geen mantelzorger bent, maak je je nu al extra zorgen en heb je al meer stress. Voor een mantelzorger die al heel weinig speelruimte heeft is de coronatijd echt nog een stuk lastiger.”

De collegeleden waren onder de indruk van de gesprekken die ze hadden. “We willen oog en oor hebben voor al onze inwoners, zeker ook voor de mantelzorgers”, legt burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman uit. “Het waren telefoontjes van een kwartiertje, maar mensen waren er zo blij mee. We zeggen het vaker maar het is echt zo: iets kleins kan al zoveel betekenen voor iemand.”  Wethouder Berend Jan Bruggeman, met zowel welzijn, volksgezondheid als ouderenbeleid in zijn portefeuille beaamt dat. “We hebben als gemeente altijd veel waardering en respect voor de mantelzorgers die hun eigen leven toch in het teken stellen van hun naaste. Maar zeker in deze coronacrisis wordt er wel heel veel van hen gevraagd. Dan is het extra belangrijk dat zij ook goed voor zichzelf blijven zorgen.”

Hulp
Kort na de uitbraak van het coronavirus besloten de verschillende zorg- en welzijnsinstellingen samen met de gemeente hun expertise, ervaring en netwerk in te zetten om inwoners zo goed mogelijk bij te staan in deze tijd. Dat resulteerde eerder in het initiatief 0187Coronahulp met website www.0187coronahulp.nl, e-mailadres nietalleen@zijngo.nl en telefoonnummer 0187-483366. Achter dat nummer zit een belteam van welzijnsorganisatie st. ZIJN om alle dagen van de week een luisterend oor te bieden. “Er is een ingang gecreëerd waar mensen voor allerlei vragen terecht kunnen en waarachter weer allerlei organisaties gekoppeld zitten. Het is een samenwerking die voor ons als gemeente heel belangrijk is.”

De partijen achter 0187Coronahulp en het gemeentebestuur vinden het belangrijk om oog te hebben voor alle inwoners. Ze doen daarbij ook een dringend beroep aan alle inwoners: “Kijk naar elkaar om. Bel de mensen die je lief zijn, bel je naaste, houd goed contact, ook al is het lastig. Houd vol!”, vat Verhey samen.