Nieuwe begraafplaats Ouddorp binnenkort in gebruik genomen

22 januari 2022

De gemeentelijke begraafplaats aan de Dirkdoensweg in Ouddorp wordt binnenkort in gebruik genomen. Het nieuwe terrein bevindt zich midden in het bijzondere zandwallenlandschap. Bij het ontwerp is dan ook veel aandacht besteed aan een inrichting die past bij deze bijzondere locatie in de natuur. 

Natuurlijk landschappelijke inrichting
Het grootste deel van de begraafplaats heeft nog een natuurlijk landschappelijke inrichting, met zandwallen, veel reliëf en karakteristieke beplanting. In de komende vijftig jaar wordt het gebied in fases in gebruik genomen en getransformeerd naar begraafplaats. In het midden bevindt zich een duinvallei met poelen. Aan weerszijden hiervan zijn de paden met graven. In totaal is er ruimte voor 2.750 graven.“Een goede inrichting van een begraafplaats is belangrijk”, zo geeft wethouder Tea Both-Verhoeven (Openbare Werken) aan. “Een graf is een tastbare gedenkplek, die nabestaanden troost kan bieden. Er moet rust zijn, ruimte om verdriet te hebben, te herinneren en te bezinnen in een besloten prettige omgeving. Dat stond ook bij de inrichting van deze begraafplaats voor ons centraal.”

Dirkdoensweg
De begraafplaats werd in 2018 aangelegd, nadat duidelijk was dat de algemene begraafplaats aan de Dorpsweg binnen een aantal jaren vol zou zijn. De voormalige gemeente Goedereede koos voor de Dirkdoensweg en kocht hiervoor de agrarische gronden aan. Samen met stichting het Zuid-Hollands Landschap (ZHL) en de vereniging voor Natuur- en Landschapsbescherming Goeree-Overflakkee (NLGO) kwam de invulling van het gebied tot stand, in een ontwerp gevat door de landschapsarchitecten van Brons & partners. Bij de ingang van de begraafplaats is een kleine parkeerplaats voor zestien voertuigen. De begraafplaats is bereikbaar via een toegangsweg aan de Dirkdoensweg.

Beheer
De begraafplaats is in een bijzonder gebied, maar er gelden dezelfde regels als voor heel Goeree-Overflakkee voor bijvoorbeeld een gedenksteen of grafzerk. De begraafplaats wordt gefaseerd in gebruik genomen. Het beheer van de begraafplaats ligt bij de gemeente en het beheer van de natuurdelen op de begraafplaats bij natuurorganisatie Zuid-Hollands Landschap. Deze organisatie heeft ook natuurgebied ‘De Kleistee’ in beheer. De begraafplaats is alleen toegankelijk tussen zonsopgang en zonsondergang.