Waterschap zet noodpompen in om water af te voeren

14 januari 2023

Gisteren is er op de vijf Zuid-Hollandse eilanden veel regen gevallen. Daardoor zijn er op verschillende plekken verhoogde waterstanden. Vandaag is het tijdelijk droog, maar zaterdag wordt vooral in de ochtend opnieuw veel regen verwacht. Het Waterschap laat de gemalen ook op Goeree-Overflakkee op volle kracht draaien. Door plaatsing van een noodpomp is de Smalle Blokweg in Dirksland voor doorgaand verkeer afgesloten. Alle inspanningen hebben succes: het waterpeil zakt. Ook de neerslagvoorspellingen voor zaterdag zien er inmiddels wat gunstiger uit. Het waterschap houdt de situatie goed in de gaten. Voor nu zijn de omstandigheden stabiel.

Ondersteunen
Onze gemalen draaien op volle kracht en op diverse plekken hebben we stuwen en afsluiters dichtgezet. In de meeste gebieden daalt het water nu. Maar omdat er zaterdag opnieuw grote hoeveelheden neerslag worden verwacht, ondersteunen we onze vaste gemalen tijdelijk met mobiele noodpompen.

Poldermolen
‘Dat doen we in ons hele werkgebied’, laat het Waterschap weten. ‘Zo plaatsen we pompen in onder meer Ooltgensplaat, Dirksland, Oude Tonge, Middelharnis, Nieuwe Tonge, Zwartewaal, Zuidland, ’s Gravendeel, Strijensas, het buitengebied van Dordrecht, Ridderkerk en Zwijdrecht. Ook de Poldersche Molen, een poldermolen uit 1749, draait mee. Deze bemaalt de Sint Anthoniepolder bij Maasdam’.

Wegen afgesloten
Voor de plaatsing van de noodpompen is op een aantal plekken de weg afgesloten voor doorgaand verkeer. Op dit moment is dat in elk geval voor de Waleweg in Strijen, de Strijenseweg bij ’s-Gravendeel en de Smalle Blokweg in Dirksland.

‘De komende dagen en nachten blijven we de situatie nauwgezet in de gaten houden. Waar dat nodig is nemen we zo snel mogelijk extra maatregelen. Zodra de waterstanden weer genoeg gezakt en stabiel zijn, worden de pompen weer weggehaald en de wegen vrijgegeven voor verkeer’.