26-01 | SGP-bijeenkomst met Europarlementariër Bert-Jan Ruissen

24 januari 2024

Een eurokritisch geluid. Dat is de lijn die de SGP al jaren volgt in het Europees Parlement. Ook voor zaken die de leefomgeving van Goeree-Overflakkee raken. Zo wil Bert-Jan Ruissen ook in de toekomst graag een positieve bijdrage leveren in het debat rondom landbouw en visserij in Europa. Op DV vrijdag 26 januari kunnen inwoners van Goeree-Overflakkee, in een interactieve avondbijeenkomst, nader met hem kennis maken. Deze avond wordt gehouden in het Prieel te Sommelsdijk en start om 19:45 uur. Welkom!

De Europarlementariër zal deze avond in debat gaan met lokale boeren en vissers. Daarnaast zal ook Wim de Jong van SGP Waterschap Hollandse Delta en landbouw en visserij wethouder Henk van Putten spreken. Vanuit het onderwijsveld zal Wim Kuijpers aanwezig zijn. Vanzelfsprekend kunnen ook andere onderwerpen aanbod komen die de eurofractie van de SGP van groot belang achten in het kader van Europese samenwerking.

Werkbezoek
Een van de projecten die ’s middags al een bezoek ontvangen van de Europarlementariër is, naast het Visserij-innovatiecentrum in Stellendam, ‘De Proeftuin’ in de Van Pallandtpolder. Daar worden manieren onderzocht om de landbouwsector te verduurzamen. In het avondprogramma is ruimte om hier verder over door te praten.

Uitdagingen
De visserijsector heeft momenteel veel uitdagingen en heeft te maken met afspraken die veelal op Europees niveau worden genomen. Bert-Jan Ruissen zet zich al geruime tijd in voor een realistisch beleid, waarin vissers hun boterham kunnen blijven verdienen.
Ook de agrarische sector staat voor enorme uitdagingen. ‘Ondernemers worden door wet- en regelgeving uitgedaagd. Het is daarom belangrijk om te werken aan praktische alternatieven, én daar zijn we in de Proeftuin concreet mee aan de slag. Zo kunnen we hopelijk ook andere landbouwbedrijven inspireren,’ zo gaf Huibert Groeneveld, een van de sprekers op deze avond al eerder aan. De afgelopen jaren werkte men in de Proeftuin al succesvol samen met de scholen van de Beroepscampus in Sommelsdijk en de RGO Middelharnis. De scholieren werken op verschillende proefvelden in de Van Pallandtpolder. Onlangs is ook de Prins Maurits hierbij aangesloten. De Proeftuin is inmiddels ook een waardevolle stageplek voor HBO en WO-studenten.