SGP-ers op bezoek in Stad | Regionale Energie Strategie wordt steeds belangrijker

24 mei 2024

Donderdag 23 mei jl. bezocht de gemeenteraad de Innovahub in Stad aan ’t Haringvliet. Vanuit onze fractie waren de raadsleden Corné Grinwis, Simon van der Tang en Adriaan Kasteleijn aanwezig. Ook onze wethouder Daan Markwat schoof aan. De raadsleden waren naar Stad gekomen voor een werkatelier over de Regionale Energiestrategie. De SGP-raadsleden erkennen dat dit voor de komende tijd een belangrijk onderwerp is en spreken daarom graag mee. In een presentatieavond op donderdag 16 mei werd de raad al in grote lijnen bijgepraat over de ‘Wereld van B’, Het gaat dan om nieuwe, decentrale energiesystemen.

Aan het begin van de avond werden de raadsleden rondgeleid bij de pas geopende Innovahub. De Innovahub is gebouwd in een nieuwe woonwijk in Stad aan ’t Haringvliet. De Innovahub zorgt voor de warmtevoorziening van de aangesloten woningen zodat zij geen individuele warmtepomp nodig hebben. In de Innovahub wordt de stroom van de zonnepanelen op de woningen die niet direct gebruikt wordt, opgeslagen in batterijen, omgezet in warmte of opgeslagen als groene waterstof. Daarmee is het eigenlijk een kleine decentrale energiecentrale die ook een bijdrage levert aan de netcongestie. Vanuit de groene waterstof kan ook weer energie geleverd worden en de warmte die daarbij vrijkomt wordt ook weer benut. Een indrukwekkend staaltje techniek waar de aanwezige raadsleden van onder de indruk waren.