Drukbezochte en gezellige SGP-familiedag bij RTM-museum

3 juni 2024

Afgelopen zaterdag was het een drukte van belang bij het RTM-museum in Ouddorp. Zo’n 500 mensen bezochten de door de SGP georganiseerde familiedag. Maar liefst acht keer reed een volle tram over de Brouwersdam, richting Port Zélande of Scharendijke. In de remise was het gezellig druk met kinderen die een kleurplaat kleurden, zich vermaakten op twee grote springkussens of alle Europese vlaggen zochten voor de landenspeurtocht. Met een quiz werd de kennis over Europa en de Europese verkiezingen getest. Voor negen mensen leverde dat ook nog eens een smakelijke prijs op. De bekende SGP-er Florian maakte een korte reportage op deze dag voor de SGP-livestream.

D-day
Bert-Jan Ruissen, de SGP-lijsttrekker voor de Europese verkiezingen, arriveerde per tram bij het museum. Hij opende de familiedag met een dringende oproep om naar de stembus te gaan. Ruissen wees de aanwezigen erop dat op de verkiezingsdag ook D-day wordt herdacht: op 6 juni 1944 landden de geallieerden in Normandië, waarmee de bevrijding van West-Europa begon. Hij legde uit dat dit alles te maken heeft met de Europese verkiezingen: “Na de Tweede Wereldoorlog hebben Europese landen afgesproken om te stoppen met elkaar te bevechten, en in plaats daarvan te gaan samenwerken. Zo ontstond de EGKS, een voorloper van de EU. De EU draagt bij aan stabiliteit en vrede in Europa.”

Bescheiden
Samenwerking binnen Europa is nuttig en nodig, maar Ruissen plaatste daar wel een belangrijke kanttekening bij: “De samenwerking schiet door. We zien op allerlei terreinen te veel bemoeizucht van Europa. Daarom maakt de SGP zich sterk voor een bescheiden Europa.” Ook wil de SGP in het Europees Parlement een onversneden christelijk geluid laten horen. “Nu de EU zich steeds vaker met levensbeschouwelijke en ethische onderwerpen bezighoudt, is dat belangrijker dan ooit”, aldus Ruissen. Later op de dag riep ook Harold Hooglander, nummer 2 op de SGP-kandidatenlijst, iedereen op om zijn of haar stem uit te brengen op de SGP: “Als alle SGP-stemmers van de laatste verkiezingen nu weer op de SGP stemmen, kan Bert-Jan zijn werk voortzetten. Laat uw stem niet liggen!”

Gezinnen
Tegen vijf uur kwam de laatste tram terug. Met wat vertraging, want door brandstoftekort moest er een tweede motorwagen aan te pas komen om de tram weer bij het museum te krijgen. Maar dat mocht de pret van de inzittenden niet drukken. Peter Grinwis, voorzitter van de eilandelijke SGP-publiciteitscommissie, kijkt tevreden terug op de dag: “Natuurlijk omdat we bij veel mensen onder de aandacht hebben kunnen brengen waarom ze aanstaande donderdag hun stem op de SGP moeten uitbrengen. Maar niet minder omdat we heel veel gezinnen een gezellig dagje uit hebben kunnen bezorgen. We willen daarmee laten zien dat de SGP gezinnen heel belangrijk vindt. Stabiele en liefdevolle gezinnen vormen de ruggengraat van een samenleving. We laten dat in de politiek horen, maar wilden dat ook zichtbaar en tastbaar maken met deze familiedag.” Die opzet lijkt geslaagd, aan de vele blije gezichten in het RTM-museum te zien.