SGP stuurt brandbrief over impact afsluitingen naar Den Haag

26 januari 2023

De renovatie van de Haringvlietbrug staat bijna voor de deur, maar er is nog veel onduidelijk over de maatregelen die getroffen worden tijdens de renovatie. De impact van de totale afsluiting op de regio zal immens zijn. Onze fractie nam daarom het initiatief om samen met de SGP Schouwen-Duiveland en de SGP Hoeksche Waard een brief te schrijven naar Chris Stoffer van onze SGP Tweede Kamerfractie en naar Statenlid Gerard van de Breevaart van SGP Zuid-Holland.

De lokale SGP-fracties maken zich zorgen over het uitblijven van concrete maatregelen en informatie voor  inwoners, scholieren, bedrijven enz. ‘We hopen dat onze Statenfractie en de Tweede Kamerfractie meer duidelijkheid voor onze regio kunnen bewerkstelligen’, aldus woordvoerder Simon van der Tang.

In de brief wordt onder meer ingegaan op de onduidelijkheid voor medische spoedtransporten, de samenwerking van hulpdiensten met omliggende regio’s en routes voor gevaarlijke stoffen.
Verder wijzen de gezamenlijke SGP-fracties erop dat ook op het gebied van mobiliteit zorgen zijn voor de plattelandsgemeentes. ‘Hoewel de provincie zich zegt in te zetten voor bereikbaarheid en leefbaarheid, zien wij sinds de COVID-19 pandemie een sterke verslechtering van het OV-aanbod voor kleine kernen, wat de afhankelijkheid van de auto als traditioneel vervoersmiddel alleen maar versterkt’.

De SGP-fracties voelen zich genoodzaakt om deze brief te sturen. SGP-raadslid Van der Tang: ‘Hoewel wij begrip hebben voor de complexe situatie, zijn wij geschrokken van de impact van (het gebrek aan) maatregelen. Studenten en scholieren, waarvan de vakanties pas op 8 juli (en 15 juli voor regio Zuid) beginnen, kunnen niet naar school of met mogelijk aanzienlijk langere reistijden. Medewerkers van (thuis)zorgorganisaties, basisscholen, ziekenhuizen of loonwerkers die wonen op de grens van de ene naar de andere regio moeten opeens uren omrijden of kunnen gewoon niet meer naar hun werk. De recreatiesector – net herstellend van de schade van de recente pandemie –  wordt gevraagd in hun hoogseizoen, of het niet een tandje minder kan. Jachthavens kunnen passanten wel vergeten en de scheepswerf zal aanzienlijk minder werk hebben nu een alternatieve route via het Spui niet is uitgewerkt. Kortom, de impact op onze regio zal enorm zijn’.