[Video] Geslaagd schooldebat 2023

14 juni 2023

Op dinsdag 13 juni kon dan eindelijk weer het jaarlijkse schooldebat worden georganiseerd. Al vanaf de start van de nieuwe gemeente organiseert de SGP-fractie in samenwerking met de SGP-jongeren dit debat met leerlingen van de groepen 8 van de verschillende basisscholen. Dit keer stonden twee (fictieve) onderwerpen, waarover de jongeren hun mening mochten geven, op de agenda: Het bouwen van een nieuw zwembad in Oude-Tonge en de realisatie van een Warmtenet in Stellendam. Te gast waren leerlingen van de School met de Bijbel Koningin Beatrix uit Ouddorp en van de Christelijke basisscholen Het Kompas en Zomerland uit Stellendam.

In de ochtend kwamen de leerlingen van de beide groepen 8 van de School met de Bijbel Koningin Beatrix uit Ouddorp langs. Na een introductie van raadslid Simon van der Tang over het gemeentebestuur bogen de leerlingen zich over twee fictieve raadsvoorstellen. Een nieuw zwembad in Oude-Tonge en een warmtenet in Stellendam. Na fractieberaad werd er gedebatteerd over de voorstellen. De argumenten vlogen over tafel om meer gedaan te krijgen van de wethouder en elkaar te overtuigen. Het voorstel voor een nieuwe zwembad in Oude-Tonge werd met ruime meerderheid aangenomen. De wethouder werd helaas teruggestuurd ten aanzien van het warmtenet in Stellendam.

In het middagdeel mochten de groepen 8 van CBS Het Kompas en CNS Zomerland uit Stellendam debatteren over dezelfde voorstellen. En opnieuw levendige overleggen over de raadsvoorstellen. Want boeren krijgen al de schuld van stikstof en zouden ze dan ook niet de schuld krijgen van stikstof die vrijkomt bij de bouw van een zwembad? Of kan dat zwembad niet met planten gezuiverd worden in plaats van met chloor? Het voorstel van het zwembad werd weer met grote meerderheid aangenomen, maar het warmtenet in Stellendam kon niet op steun rekenen.

De organisatie kan terugzien op een gelaagde dag, waarin leerlingen kort kennis konden maken met het werk van de gemeenteraad en ook zelf aan de slag met voorstellen.